Morske zvijezde ‘jedu’ Veliki koralni greben

Sve je veća zabrinutost za opstanak Velikog koralnog grebena. Australski greben, uvršten na listu svjetske baštine, u opasnosti je od zagađenja i klimatskih promjena, a Ujedinjeni narodi uskoro bi ga mogli i zvanično proglasiti ugroženim. Zaronili smo u vode oko grebena i istražili šta mu najviše šteti.

Prilikom ronjenja oko Velikog koralnog grebena, na prvu baš nije očito da je u opasnosti. Iako je trećina grebena nestala u protekle tri decenije, sa dobre perspektive gledanja, i dalje se vide korali jarkih boja i obilje ribe. Ne može se primijetiti povećana temperatura vode, niti klimatske promjene, kao ni luke za prevoz uglja, izgrađene na obali najbližoj grebenu.

Ali, jedna prijetnja, kad se na nju skrene pažnja, postaje očigledna – to su morske zvijezde, vrsta “kruna od trnja”. Ova stvorenja su postala prava pošast, hrane se koralima i mogu biti otrovne za ribu. Pomorski biolog Scott Firth je član tima koji se bori protiv njih, u morske zvijezde ubrizgava otrov. Metoda je djelotvorna, ali naporna.

“Šteta koju mogu počiniti koralima, a vidio sam to iz prve ruke, ogromna je. Korali se već suočavaju s dovoljno opasnosti, ali protiv ove vrste morskih zvijezda barem možemo učiniti nešto konkretno”, rekao je Firth.

Morskih zvijezda je sve više, zbog povećanja količine mikroplanktona, kojim se njihove larve hrane. Jedna zvijezda godišnje može proizvesti čak 60 miliona jajašaca, a mnogo više ih preživljava nego ranije.

Naglo razmnožavanje

“I u prošlosti je bilo naglih razmnožavanja te vrste morskih zvijezda. Ali, ovo je najgore do sada. A za to su dobrim dijelom odgovorne ljudske aktivnosti na kopnu”, javlja reporter Al Jazeere, Andrew Thomas.

Uzgoj šećerne trske veliki je posao na istočnoj obali Australije. Uzgajivači koriste đubriva, ali kad se otpad ispire sa tla, odlazi u rijeke, koje ga nose do mora i pomažu razvoju planktona. Uzgajivač šećerne trske Tony Bugeja promijenio je način rada, đubriva koristi mnogo racionalnije nego ranije.

“U suštini, hemikalije koristimo na samo 40 posto zemljišta”, kazao je on.

Otpad sa imanja odlazi direktno u morsku vodu, a hemikalije kojima se tretira zemlja utječu i na greben. Bugeja se relativno kratko bavi ovim poslom, ali nagovoriti starije susjede da nešto promijene neće biti lako.

Kad je američki predsjednik Barack Obama u novembru prošle godine posjetio Australiju, učenicima je rekao kako strahuje za budućnost Velikog koralnog grebena i kako želi da ga vide i njegovi još nerođeni unuci.

Zabrinutost dijele i Ujedinjeni narodi, koji poručuju da će bez akcije na globalnom i lokalnom nivou greben uskoro nestati.

Izvor: Al Jazeera