Moscovici: Ako se Britanci predomisle, vrata EU-a su otvorena

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici: Ukoliko se Britanci žele predomisliti, bit će dobrodošli u Evropsku uniju (EPA)

Europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu uniju Pierre Moscovici izjavio je u nedjelju da, u slučaju da Velika Britanija želi poništiti ishod svog referenduma iz 2016. godine o istupanju iz Europske unije, vrata EU-a su joj otvorena.

“Vrata su otvorena. Ukoliko se Britanci žele predomisliti, bit će vrlo dobrodošli”, rekao je Moscovici, bivši francuski ministar financija, u intervjuu za nekoliko francuskih medija.

Neki britanski političari predložili su da se održi novi referendum o pitanju da li da zemlja napusti EU, s tim da se glasovanje održi kada budu poznati uvjeti istupanja i vjerojatni budući odnosi između Velike Britanije i ekonomskog bloka, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

May: Ništa od drugog referenduma

Glasnogovornica premijerke Velike Britanije Therese May nedavno je potvrdila da May neće održati drugi referendum o članstvu te zemlje u EU.

To je bio odgovor premijerke May na rastući broj poziva za organiziranje referenduma, prenijele su tada agencije.

Čelnici EU-a postigli su prije mjesec dana sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Brexitu.

U Bruxellesu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici s Irskom i novcu koji Velika Britanija treba isplatiti Uniji u pravnoobvezujući Sporazum o izlasku.

Druga faza razgovora

Istovremeno će početi rad na uvjetima tranzicijskog razdoblja, koji bi uslijedio po službenom izlasku Velike Britanije iz EU-a u ožujku 2019. godine.

Kada je riječ o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inzistira od početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo točno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

Unija navodi da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo s “trećim zemljama”, što će Velika Britanija postati tek od 2019. godine.

Izvor: Agencije