Moscovici: Moramo biti solidarni s Grčkom

Moscovici: Spremni smo ispuniti uslove za izlazak iz krize eurozone (AFP)

Francuski ministar finansija Pierre Moscovici izjavio je da je eurozona spremna ispuniti uslove za izlazak iz krize i da će dogovor o grčkom dugu biti postignut u ponedjeljak, 26. novembra.

U obraćanju francuskom Senatu po povratku iz Brisela, Moscovici je rekao: “Spremni smo ispuniti uslove za izlazak iz krize eurozone”, prenosi AFP.

On je poručio da, iako ministri finansija zemalja eurozone nisu uspjeli postići konačan dogovor o Grčkoj, “mi ćemo to u ponedjeljak učiniti”.

“Od suštinske važnosti je da ova zemlja, koja je preduzela brojne napore, osjeti solidarnost svojih evropskih partnera”, dodao je ministar.

Recesijom pogođena Grčka još od juna čeka na isplatu rate kredita od 31,2 milijarde eura, koji je dio paketa pomoći od 130 milijardi eura dobijenom na početku ove godine u zamjenu za provođenje strogih mjera štednje.

Maratonski pregovori o isplati naredne tranše pomoći Grčkoj doživjeli su kolaps u Briselu, ali se zvaničnici nadaju da bi dogovor mogao biti postignut u ponedjeljak, kada će biti održan naredni sastanak ministara finansija eurogrupe.

‘Skresana’ administracija

Broj radnika grčke državne administracije smanjen je za oko 400.000 za posljednje tri godine krize, izjavio je ministar za reformu administracije Antonis Maniyatacis.

On je dodao da je 2009. godine bilo skoro milion radnika državne administracije, a sada samo oko 640.000.

Imajući na umu da će više od 40.000 zaposlenih biti penzionirano prije kraja godine, ostat će samo oko 600.000 administrativaca.

Veći broj radnika administracije bit će prebačeno u sektore kao što su policija, obrazovanje, lokalna uprava i zdravstvo, rekao je on.

Smanjenje broja plata i osoblja u velikom broju javnih sektora u sklopu su mjera štednje, koje je prošle sedmice odobrio Parlament, a kojima su se žestoko usprotivili radnici javnog sektora.

“Nastavljamo našu bitku i tražimo od Vlade da ne dozvoli otpuštanja u javnom sektoru”, rekao je Costas Tsikrikas iz radničkog sindikata radnika javne administracije ADEDI.

Zaposlenicima javnog sektora plata je smanjena 40 posto od 2010. godine, a ukinute su i beneficije za godišnje odmore i praznike.

Izvor: Agencije