Moskva će izbaciti britanske medije ako London prekine rad RT-a

Rusija je odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju Skripalja (EPA)

Rusija neće dopustiti nijednoj britanskoj medijskoj kući izvještavanje s ruske teritorije ako ruska televizija Russia Today izgubi dozvolu za rad u Velikoj Britaniji, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, usred razmirica nastalih u vezi s trovanjem bivšeg ruskog tajnog agenta u Engleskoj.

“Nijedan britanski medij neće smjeti raditi u Rusiji ako RT izgubi dozvolu za rad”, rekla je Marija Zaharova, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

U otvorenom upozorenju upućenom Vladi premijerke Therese May Zaharova je rekla da niko ne bi smio prijetiti jednoj nuklearnoj sili, misleći pritom na Rusiju.

May je u ponedjeljak izjavila da bi iza trovanja ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke nervnim agensom u engleskom gradu Salisburyju mogla stajati Moskva te je istakla da je Velika Britanija spremna preduzeti oštre korake protiv Rusije.

Napad na Skripalja nazvala je slijepim i neopreznim napadom na Veliku Britaniju te istaknula da je supstanca koja je upotrijebljena u napadu na njega i kćerku Juliju “nervni agens vojnog kvaliteta koji proizvodi Rusija”.

Rusija odbacila optužbe

Britanskim zastupnicima objasnila je da je Moskva dobila rok do utorka navečer da iznese objašnjenje Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Ocijenila je da postoje samo dva moguća scenarija u tom “slijepom i neopreznom napadu na Veliku Britaniju”: riječ je o ciljanom napadu Rusije, ili su ruske vlasti izgubile kontrolu nad nervnim agensom.

U slučaju da Moskva ne iznese uvjerljiv odgovor “smatrat ćemo da je riječ o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije”, dodala je premijerka.

Rusija je u ponedjeljak odbacila optužbe britanske premijerke o odgovornosti Moskve u trovanju Skripalja, rekavši da je to “cirkuska tačka i provokacija”.

“To je cirkuska tačka pred britanskim parlamentom”, kazala je Zaharova.

“Govor premijerke May pred britanskim zastupnicima nova je politička kampanja i zasniva se na provokaciji”, dodala je.

May je podsjetila da je trovanje sastavni dio ruskog djelovanja i spomenula sukob u Donbasu, ilegalno pripojenje Krima, kršenja zračnog prostora evropskih zemalja, kampanje informatičke špijunaže, kao i “barbarski napad” na Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog tajnog agenta otrovanog polonijem-210 u Londonu 2006. godine.

Prisustvo britanskih jedinica u Estoniji

Spomenula je sankcije protiv ruskih državljana nakon afere “Litvinjenko” i rekla da je spremna preduzeti veće mjere.

Spomenula je i prisustvo britanskih jedinica u Estoniji u okviru raspoređivanja NATO-a. 

Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) otrovani su prije sedam dana u malom britanskom gradu Salisburyju.

Njihovo zdravstveno stanje još je kritično, ali stabilno.

Izvor: Agencije