Moskva: Crnogorske vlasti podržavaju antirusku kampanju

Dvadeset i pet osoba, protiv kojih se vodi postupak, terete se da su planirali likvidaciju bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića (AP)

Zvanična Moskva optužila je vlast u Crnoj Gori da podržava antirusku kampanju koja se u toj zemlji vodi protiv Rusije, što nanosi ozbiljnu štetu u odnosima dvije države, saopćila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Premijer Crne Gore Duško Marković nije mogao da ne koristi teze koje su već široko rasprostranjene u SAD i Evropskim zemljama i optuži Moskvu i specijalne službe Ruske Federacije da su se miješale u izborni proces Crne Gore”, rekla je ona.

Zaharova je kazala da je i specijalni tužilac Milivoje Kantić spomenuo prisustvo ruske obavještajne službe FSB na teritoriji Crne Gore, prenosi Tanjug.

“Sve te izjave su apsolutno neosnovane, na žalost, njih objavljuju mediji, u principu bez uzimanja u obzir ruske pozicije. Ako se pozicija Rusije i spominje, to se čini usput, i naravno, neproporcionalno i informaciji koja se objavljuje”, navela je Zaharova.

Katnić je ranije izjavio da su neki ruski državni organi umiješani u pripremanje državnog udara u Crnoj Gori, s ciljem da se spriječi ulazak zemlje u NATO.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov demantirao je u ponedjeljak Katnićeve navode, ocijenivši da je neodgovorno izgovarati tako ozbiljne optužbe bez dokaza.

Dvadeset i pet osoba, protiv kojih se vodi postupak, terete se da su planirali nasilan upad u Skupštinu Crne Gore, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i likvidaciju bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Tvrdnje britanskog Telegrapha  

Britanski list Telegraph pisao je u subotu da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

“Njih dvojica su mjesecima nadgledali regrutiranje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića”, piše list.

Navodi se da je Kremlj demantirao bilo kakvu umiješanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionaliste, kao i da proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran.

The Telegraph navodi da su britanske i američke obavještajne agencije pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle cio slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umiješani visoki ruski zvaničnici.

“Telefonski razgovori zaštićeni šifrom, prepiske putem mailova i iskazi svjedoka saradnika sada su dio istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore”, piše britanski list.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je za Telegraph da nema sumnje da su sve organizirali i finansirali ruski obavještajni zvaničnici zajedno sa lokalnim radikalnim elementima.

Izvor: Agencije