Moskva i Ankara usaglašavaju Turski tok

Turska već izdala potrebne dozvole na osnovu dogovora predsjednika dviju država Putina i Erdogana (Getty Images)

Rusija i Turska planiraju do kraja juna usaglasiti tekst međuvladinog sporazuma o Turskom toku, rekao je novinarima ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Kazao je kako je Turska već izdala potrebne dozvole na osnovu dogovora koji su postignuti prilikom susreta predsjednika dviju država Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana 13. juna u Bakuu.

Zvanična Ankara je, također, potvrdila odluku koja je ranije donesena o Južnom toku, prenosi agencija Tass.

Državne procedure

Naredna etapa je razrada projekta međuvladinog sporazuma i u planu je da se do kraja mjeseca usaglasi tekst, kazao je Novak.

Prema njegovim riječima, još je rano govoriti o rokovima potpisivanja sporazuma, jer on mora proći i određene državne procedure.

Izrazio je uvjerenje da će to brzo biti urađeno.

Sporazum ide u radnom režimu, putem razmjene dokumenata.

“Ali, ako bude potrebno, naša delegacija može otići tamo i turska [delegacija] može doći ovamo”, dodao je ruski ministar.

Turska je u ponedjeljak dala dozvolu za provođenje inženjerskog istraživanja za podmorsku dionicu plinovoda Turski tok, saopćila je ruska kompanija Gazprom.

Četiri podmorske linije

Ovim dokumentom predviđena su inženjerska istraživanja prve linije plinovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Turske, javljaju agencije.

Podmorsku dionicu Turskog toka činit će četiri linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara.

Plinovod će prolaziti rutom od 660 kilometara Južnog toka, dok će 250 kilometara ići novom rutom ka evropskom dijelu Turske.

Turska je navela da se rezultati ispitivanja utjecaja na životnu sredinu, obavljenog za gradnju Južnog toka, do koje nije došlo, mogu iskoristiti tokom gradnje novog plinovoda.

Izvor: Agencije