Moskva i Pariz o rješenju sirijske krize

Putin (desno) je pokušao odbraniti stanje ljudskih prava u Rusiji, nakon što je Hollande izrazio zabrinutost (EPA)

Predsjednici Francuske i Rusije, Francois Hollande i Vladimir Putin, razgovarali su u četvrtak u Moskvi o Siriji i stanju ljudskih prava u Rusiji.

Hollande je rekao da Francuska želi vidjeti otvoreniji politički dijalog o Siriji, koji bi bio usmjeren na “sve strane” u dvogodišnjem sukobu u toj zemlji, prenosi Reuters.

“Želimo politički dijalog, smatramo da ovaj dijalog mora pronaći način da bude usmjeren na sve strane”, izjavio je Hollande pošto je krizu u Siriji razmotrio u razgovoru s Putinom.

Hollande je kazao da Francuska i Rusija žele spriječiti raspad Sirije, ali da imaju različite ideje o načinu ostvarivanja tog cilja.

Za to vrijeme Putin je pokušao odbraniti stanje ljudskih prava u Rusiji, nakon što je Hollande u razgovorima izrazio zabrinutost.

Jačanje veza

“Mislim da 2012. godine nismo imali nikakvih problema s ljudskim pravima”, izjavio je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom u Kremlju.

Hollande je jednodnevnu posjetu ruskoj prijestonici počeo dajući intervju ruskom liberalnom radiju Eho Moskve, gdje je odnos Rusije i Francuske opisao kao odnos starih saveznika ujedinjenih historijom i kulturom.

I francuska i ruska strana strane žele izbjeći konflikt, kao što se dogodilo prošle godine prilikom posjete Moskvi njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je optužila Moskvu za gušenje disidenata.

“Pitanja o demokratiji i ljudskim pravima su isto toliko važna kao i drugi aspekti naše saradnje”, naglasio je Hollande.

Približni stavovi

Hollande je rekao da Pariz oduvijek nastoji takva pitanja postaviti stranim partnerima na prijateljski način.

Rusiju i Francusku dijele ne samo tema ljudskih prava, već i ruska podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, davanje ruskog pasoša francuskom glumcu Gerardu Depardieu, naveo je Reuters.

Međutim, u intervjuu Eho Moskvi, Hollande je stavio do znanja da ne želi da pitanje davanja ruskog pasoša Depardieu utječe na odnose Francuske s Rusijom.

Dvije zemlje ipak imaju približene stavove po pitanju situacije u Maliju, kao i po pitanju ublažavanja sankcija Iranu u zamjenu za obustavljanje nekih nuklearnih radnji.

Izvor: Agencije