Moskva i Peking nisu uspjele sabotirati nove ovlasti OPCW-a

Kemijsko oružje
Većina od 193 zemalja članica u junu je glasala za povećanje ovlasti organizacije (EPA)

Rusija i Kina u utorak nisu uspjele zaustaviti novu ulogu Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja je od lipnja nadležna proglasiti odgovorne za kemijske napade.

Moskva i Peking su u ponedjeljak u posljednjem trenutku pozvali na glasovanje na prvoj konferenciji OPCW-a, čije je sjedište u Den Haagu, nakon što je većina od 193 zemalja članica u lipnju glasovala za povećanje ovlasti organizacije.

OPCW je od tada nadležan proglasiti odgovorne za kemijske napade, a ne samo dokumentirati upotrebu tog oružja, prenosi Hina.

Izaslanstva Rusije i Kine predlagala su osnivanje skupine stručnjaka zaduženih za razmatranje proučavanje nove uloge OPCW-a prije nego organizacija počne s radom koji će omogućiti identifikaciju počinitelja kemijskih napada, poput onih izvedenih u Siriji 2013. i u Engleskoj u ožujku ove godine.

Burne reakcije na prijedlog Kine i Rusije 

Prijedlog Moskve i Pekinga je izazvao burne reakcije.

Washington, London i Pariz optužuju Moskvu i njezine saveznike da žele učiniti korak unatrag.

Nove ovlasti povjerene OPCW-u su “nelegitimne” i nadilaze okvire organizacije, rekao je predstavnik ruskog izaslanstva Aleksandar Šulgin, nakon čega ga je američki kolega Kenneth Ward optužio za “očito licemjerje”.

Iran, Sirija i 28 zemalja članica su glasovale za osnivanje skupine stručnjaka, 82 zemlje su glasovale protiv i 31 je bila suzdržana.

“Jasna većina protiv pokušaja sabotiranja povijesne odluke iz lipnja”, istaknuo je na Twitteru britanski predstavnik u OPCW-u Peter Wilson.

Izvor: Agencije