Moskva: Izrael prati loš primjer SAD-a

UNESCO, UN
Premijer je kazao da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO-a nekoliko sati nakon SAD-a (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je Rusiji žao što je Izrael donio odluku da istupi iz organizacije UNESCO.

U priopćenju Ministarstva navodi se da Izrael prati “loš primjer” Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je u četvrtak da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO-a, nekoliko sati nakon što je SAD uputio slično priopćenje.

U priopćenju je dodao da je dao instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN-a za kulturu i obrazovanje.

Netanxahu: Odluka SAD-a ‘hrabra i moralna’

Navodi se da je Netanyahu odluku SAD-a da napusti UNESCO nazvao “hrabrom i moralnom”.

State Department u četvrtak je priopćio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz UN-ove organizacije za obrazovnu, naučnu i kulturnu organizaciju (UNESCO) jer je Washington smatra kao protuizraelsku organizaciju kojoj treba “fundamentalna reforma”, prenijele su agencije.

U priopćenju se navodi kako je State Department obavijestio direktoricu Organizacije Irinu Bokovu o odluci SAD-a.

Dodaje se kako će SAD tražiti da ima status “stalnog promatrača” te kako će povlačenje stupiti na snagu 31. prosinca.

Sjedinjene Američke Države su prekinule svoje financiranje UNESCO-a 2011. godine zbog glasovanja ove organizacije da kao članicu prizna Palestinu.

Američki dužnosnici naveli su kako je državni tajnik Rex Tillerson donio ovu odluku i kako nije o njoj raspravljao s drugim državama, već kako je riječ o unutardržavnim konzultacijama.

Direktorica UNESCO-a Bokova izrazila je “duboko žaljenje” zbog odluke američke Vlade da se povuče iz te agencije.

Bokova je u priopćenju navela kako je odlazak SAD-a gubitak za “obitelj UN-a” i multilateralizam.

Kosačev: Potez koji odgovara odmetnutoj državi

Ona je rekla kako su SAD i UNESCO značajni jedno za drugo više nego ikada prije zato što “porast ekstremizma i terorizma traži dugoročne odgovore za mir i sigurnost”.

Bokova je rekla kako UNESCO podržava obrazovanje o holokaustu, kao i da obučava nastavnike za borbu protiv antisemitizma.

Agencija Tass prenijela je kako je predsjedavajući ruskog Vijeća federacije Kosačev, reagirajući na potez SAD-a, ocijenio da je “u nizu odluka o napuštanju vlastitih međunarodnih obveza, ovaj potez djeluje posebno sramotno”.

“On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavlja. Ova odluka neće donijeti dobro SAD-u, a Washington je ozbiljno oštetio vlastitu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom”, napisao je Kosačev na Facebooku.

Izvor: Agencije