Moskva: Kontrasankcije Zapadu do kraja 2017.

Moskva tvrdi da će kontrasankcije ojačati ruske poljoprivredne firme (Reuters)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je ministrima u svojoj Vladi da sačine nacrt prijedloga o produženju ruske zabrane uvoza hrane do kraja 2017. godine.

“Zadužio sam Vladu da pripremi prijedlog o produženju kontrasankcija ne samo za godinu dana nego i do kraja 2017. godine. Peticija predsjedniku bit će pripremljena“, kazao je Medvedev, tokom sastanka s ruskim sindikatom industrijalaca.

Od augusta 2014. godine, Moskva je zabranila većinu uvoza prehrambenih proizvoda iz zapadnih država, posebno iz EU, koja je Rusiji uvela sankcije 2014. godine zbog aneksije Krima. Prošle godine Rusija je proširila te sankcije i na Tursku.

Moskva tvrdi da će kontrasankcije ojačati ruske poljoprivredne firme i pomoći im da udovolje potrebama ruskih potrošača bez evropskih poljoprivrednih proizvoda.

Sankcije Evropske unije Rusiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, u četvrtak na samitu G7 u Japanu, da je prerano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji, prenosi Reuters.

U decembru prošle godine Evropska unija je zvanično produžila ekonomske sankcije Rusiji za još šest mjeseci, uvedene zbog uloge zvanične Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije su prvobitno uvedene 31. jula 2014. na period od godinu dana. No obzirom da Sporazumi iz Minska nisu u potpunosti primijenjeni do decembra prošle godine, sankcije se produžene.

Sankcije protiv Rusije u sektoru energetike, bankarstva i odbrane bit će na snazi do kraja jula ove godine.

Izvor: Agencije