Moskva: Nova američka strategija potiče svemirsku utrku u naoružanju

Nuklearna bomba
Uništenje nuklearnog oružja, kaže Gorbačov, nešto je što se mora uraditii ako se želi spasiti čovječanstvo i planeta (EPA)

Nova obrambena strategija protiv projektila koju je u četvrtak najavio Washington, vodit će opasnoj svemirskoj utrci u naoružanju i obnovi programa “Zvjezdanih ratova” iz doba ‘Hladnog rata’, ocijenila je Rusija, kako prenosi Hina. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemiru, detektirali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila. 

Svrha je američkog plana izazivati sukob, reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ocjenjuju da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.  

Rusija: ‘Zeleno svjetlo’ za početak utrke

“Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke obrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja”, piše ruski MVP.

“Takva strategija neizbježivo bi dala ‘zeleno svjetlo’ za početak utrke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost”, dodaje.

Pozivaju “američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takva neodgovornog pokušaja obnove, dakako tehnološki daleko naprednije verzije “Zvjezdanih ratova” iz doba [američkog predsjednika Ronalda] Reagana”. 

Moskva poziva Washington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja “dok ne bude prekasno”.

U prosincu je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio kako SAD Rusiji daje rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) i istaknuo je da u tih 60 dana SAD u okviru sporazuma neće proizvesti nikakav raketni sustav niti će ga testirati i instalirati.

Optužbe SAD-a zbog Sporazuma o nuklearnog naoružanju 

Upozorio je da će nakon tih 60 dana stupiti šestmjesečno razdoblje upozorenja o napuštanju Sporazuma, optužujući ruske vlasti da djeluju nezakonito.

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara.

Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.

Izvor: Agencije