Moskva: Odgovorit ćemo na nove sankcije SAD-a

Mjere protiv Moskve povezane su s usvajanjem kaznenih mjera prema Iranu (Reuters)

Rusija će odgovoriti na proširivanje sankcija koje je odobrio Senat SAD-a, izjavio je prvi zamjenik šefa Međunarodnog komiteta Vijeća Federacije Vladimir Džabarov.

Stav Senata SAD-a o sankcijama Rusiji ne odgovara ni situaciji u svijetu, niti situaciji u bilateralnim odnosima, rekao je šef Međunarodnog komiteta Vijeća Federacije Konstantin Kosačov, prenosi Tanjug.

“Potrebno je sačekati konačnu odluku Kongresa i vidjeti kakva će biti reakcija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Ako zakon bude usvojen, u svakom slučaju, nećemo to ostaviti bez odgovora”, rekao je.

‘Žalosna činjenica’

Senat SAD-a u srijedu je gotovo jednoglasno odobrio novi paket sankcija kako bi kaznio Rusiju za miješanje u američke izbore 2016. godine.

“Očigledan je začarani krug, kada prethodni korak koji nije dao ‘traženi’ rezultat diktira neophodnost sljedećeg, oštrijeg, ali ne i efikasnijeg”, naveo je Konstantin Kosačov.

Ruski senator smatra da nema nade da će Predstavnički dom Kongresa SAD-a donijeti drugačiju odluku, ali da treba sačekati i vidjeti šta će učiniti američki predsjednik Donald Trump – “da li će u ovoj situaciji sačuvati sposobnost da djeluje samostalno i da se ne potčinjava instinktima samoočuvanja na vlasti”.

Kosačov je naglasio da je odluka Senata žalosna činjenica, jer potvrđuje da većina američkih senatora nije sposobna da se zaustavi, da analizira svoja djelovanja i da se vrati usvajanju odluka koje su u skladu sa situacijom.

“Na to upućuje okolnost da su nove sankcije Rusiji “vagon” koji je prikačen, kako se kaže u svim parlamentima na svijetu, za drugi nacrt zakona (protiv Irana)”, naveo je Kosačov.

Izvor: Agencije