Moskva opet traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog slučaja ‘Skripalj’

Vijeće sigurnosti Ujedinjneih naroda već je razgovaralo o trovanju Sergeja Skripalja 14. marta (Al Jazeera)

Rusija je zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog optužbi Velike Britanije protiv službene Moskve za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj, objavio je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja, prenosi Reuters.

“Po nalogu naše Vlade, molim vas da sazovete otvorenu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak poslije podne”, rekao je Nebenzja.

Prethodno je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila da je Velika Britanija odbila suradnju s Rusijom u slučaju trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka.

Vijeće sigurnosti UN-a već je razgovaralo o tom slučaju 14. ožujka.

Optužbe Rusije

Rusija je prethodno optužila britanske i američke tajne službe za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Skripalja i pozvala Zapad na dijalog kako bi se izbjegla nova Kubanska kriza.

Zatražili su i izvanredni sastanak Organizacije za zabranu kemijskog oružja u Den Haagu zbog tog slučaja, koji je izazvao najveći diplomatski sukob Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija tvrdi da nije kriva za trovanje i ističe nalaz britanskog laboratorija koji je analizirao upotrijebljeni nervni otrov i zaključio da ne postoje dokazi da potječe iz Rusije.

Laboratorij je potvrdio da je riječ o “novičoku”, vojnom nervnom otrovu koji se, navodno, proizvodio u sovjetskim laboratorijima.

Istaknuo je i da su za njegovu proizvodnju potrebne “jako složene metode”, kojima može raspolagati samo “državni akter”.

Velika Britanija zatražila je od Organizacije za zabranu kemijskog oružja da provjeri njezinu analizu.

Otrov se mogao proizvesti u 20 država

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi, međutim, da se supstancu kojom su otrovani Skripalj i njegova kći u Salisburyju u Engleskoj može proizvesti “u 20-ak zemalja svijeta”.

Skripalj (66) i njegova kći Julija (33) i dalje se nalaze u bolnici.

Julija više nije u kritičnom stanju, dok je on stabilno.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU, osuđen je u Moskvi 2006. godine zbog izdaje na 13 godina zatvora.

Azil u Velikoj Britaniji dobio je nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. godine.

Izvor: Agencije