Moskva oslobodila dvojicu Krimskih Tatara

Ilmij Umerov i Ahtem i Šigoz su predstavnici Medžlisa (skupštine) muslimanske zajednice na Krimu (EPA)

Rusija je u srijedu oslobodila i u Tursku poslala dvojicu istaknutih predstavnika zajednice krimskih Tatara, koje je na zatvorske kazne osudilo rusko pravosuđe jer su se protivili moskovskom pripojenju ukrajinskog poluotoka.

Na zahtjev Evropskog parlamenta, oslobođenje Ilmija Umerova i Ahtema Šigoza je postignuto posredovanjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

“Ilmi Umerov i Ahmet Šigoz oslobođeni su i njihov je avion vjerovatno sletio u Ankari”, rekla je Maie Umerova, supruga Ilimja Umerova, prenosi Hina agenciju AFP.

Protivljenje pripajanja Krima Rusiji

Dvojica muškaraca su predstavnici Medžlisa (skupštine) te većinske muslimanske zajednice koja se usprotivila pripojenju Krima u martu 2014. godine, nakon referenduma koji Kijev i Zapad smatraju nelegalnim.

Šigoz, bivši zamjenik predsjednika Medžlisa, uhapšen je u januaru 2015. godine i osuđen ovog septembra na osam godina zatvora jer je organizirao masovne nemire u februaru 2014. godine, nekoliko sedmica prije pripojenja.

Ta manifestacija je organizirana 26. februara 2014. godine ispred Parlamenta Krima u Simfereopolu, koja je završila sukobima između pobornika Kijeva i onima Moskve, u kojima su dvije osobe poginule i više od 24 je ranjeno.

Ilmi Umerov, zamjenik predsjednika Medžlisa, osuđen je nekoliko sedmica kasnije na dvije godine zatvora zbog poticanja separatizma, nakon što je uhapšen u maju 2016. godine, nakon govora na kanalu tatarske televizije ATR.

Umerov je tada na ATR-u ocijenio da Krim pripada Ukrajini i da treba prisiliti Rusiju da ode sa poluotoka.

Organizacija Amnesty International je kritizirala presude dvojici tatarskih aktivista i nazvala njihove procese političkim farsama i zastrašivanjem osoba koje kritiziraju ruske vlasti na Krimu.

Pogoršano stanje ljudskih prava na Krimu

Evropski parlament je tražio njihovo oslobađanje.

Krimski Tatari trpe snažni pritisak ruskih vlasti.

Rusko pravosuđe je zabranilo Medžlis i nazvalo ga “terorističkom organizacijom”, zatvorilo TV kanal te zajednice.

Ujedinjeni narodi su krajem septembra ocijenili da se stanje ljudskih prava bitno pogoršalo na Krimu i optužili ruske vlasti za brojna i teška kršenja tih prava.

Izvor: Agencije