Moskva: Plan NATO-a pogoršava sigurnost u Evropi

NATO će povećati broj snaga spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili manje (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško upozorio je da će novi plan NATO-a za jačanje borbene gotovosti u Evropi pogoršati sigurnost na kontinentu i poručio da će Moskva uzeti to u obzir pri izradi vlastitih vojnih planova.             

Zapadni zvaničnici prošle sedmice su saopćili da Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na evropske saveznike da nabave više NATO bataljona, brodova i aviona spremnih za borbu, u okviru najnovijeg poteza da se podstakne akcija odvraćanja NATO-a od bilo kakvog ruskog napada, podsjeća Reuters.

Prilagodba struktura

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a donijeli su prošle sedmice na sastanku u Briselu odluku o prilagodbi komandne strukture Saveza, koja će se povećati za 1.200 ljudi te prihvatili “inicijativu spremnosti” prema kojoj će saveznici do 2020. godine imati 30 mehaniziranih bataljona, 30 avijacijskih eskadrila i 30 borbenih plovila, spremnih za djelovanje u roku od 30 dana ili manje, prenijela je Hina.

Prema navodima Interfaxa, Gruško je kritizirao tu inicijativu i poručio da će Moskva poduzeti sve neophodne vojne mjere kako bi garantirala vlastitu sigurnost, prenosi Tanjug.  

Devet zemalja članica NATO-a na istočnom krilu Alijanse nedavno su se saglasile da će bliže sarađivati kako bi pojačale svoju sigurnost u svjetlu, kako su naveli, “agresivne” Rusije koja prijeti njihovoj viziji slobodne i miroljubive Evrope.

Izvor: Agencije