Moskva pozvala Trumpovu administraciju na pregovore o Siriji

Rusija ohrabruje Trumpa da se fokusira na borbu protiv terorizma (AP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva pozvala predstavnike američke administracije novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da učestvuju na nadolazećim mirovnim pregovorima o Siriji, koji će se održati u Kazahstanu. 

Rusija ohrabruje Trumpa da se fokusira na borbu protiv terorizma, dodao je Lavrov na konferenciji za novinare. 

Rekao je i da se nada da će ruski i američki stručnjaci moći pokrenuti raspravu o “borbi protiv terorizma” u Siriji kada se u prijestonici Kazahstana sastanu predstavnici sirijske vlade i opozicije. 

“Nadamo se da će nova administracija prihvatiti ovaj prijedlog”, rekao je, dodajući da će razgovori u Astani ponuditi “priliku da se raspravlja o efikasnijoj borbi protiv terorizma u Siriji”. 

‘Produktivnija saradnja’

Lavrov je kazao i da Rusija očekuje da će saradnja na okončanju sirijske krize biti produktivnija nego što je bila za vrijeme administracije Baracka Obame. 

Pregovore u Astani, koji trebaju početi 23. januara, organizirali su Rusija, saveznica sirijske vlade, i Turska, koja podržava pobunjeničke grupe.

Dvije zemlje usko sarađuju na pronalaženju rješenja za sirijsku krizu.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je da “mnogo očekuje” od pregovora u Astani, prenio je francuski zastupnik Thierry Mariani, koji se prije sedam dana sastao s njim u Damasku.

Stav Teherana

Iran se protivi prisustvu SAD-a na pregovorima o mirnom rješenju za sukob u Siriji koji bi se trebali održati 23. januara u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Iranska privatna novinska agencija Tasnim je objavila kako je to danas izjavio ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, prenosi agencija Reuters.

„Mi ih nismo pozvali i mi smo protiv njihovog prisustva“, citiran je Zarif.

Izvor: Agencije