Moskva: Raketni štit SAD-a ne smije ugroziti stabilnost

SAD je odbio ponudu Rusije za raspravu o američkom programu proturaketne obrane (Reuters)

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksander Gruško izjavio je da se Moskva neće štedjeti u naporima da ne dozvoli odbrambenom raketnom štitu Sjedinjenih Američkih Država da podrije stratešku stabilnost Rusije.

“Svi naši mogući koraci kojima bi odgovorili na to su odavno objavljeni. Nisu tajna ni za koga. Naravno, oni će biti primijenjeni kada procijenimo postojanje realnih prijetnji koje potiču iz primjene ovih planova”, rekao je Gruško za Tass.

On je dodao da će, “u svakom slučaju, sve što je neophodno biti učinjeno kako bi se očuvala strateška ravnoteža i strateška stabilnost”.

“U ovom slučaju, govorim o pouzdanosti našeg nuklearnog potencijala, koji je stub strateške stabilnosti”, zaključio je Gruško.

‘Veoma opasna inicijativa’

Zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov potvrdio je početkom juna kako je SAD odbio ponudu Rusije za raspravu o američkom programu proturaketne obrane, nazvavši tu inicijativu “veoma opasnom”.

Antonov je tada kazao da taj projekt stvara probleme i Rusiji i Kini, podsjetivši da je Moskva u više navrata pozvala Washington da još jednom razmisli o svojim nakanama.

“Mnogo puta smo im ponudili saradnju i pronašli načine za rješavanje situacije (…), ali ih nismo uspjeli uvjeriti da nastave dijalog o tom pitanju”, rekao je Antonov, dodavši da, “kako on to vidi, njima sada nije najbolji trenutak za održavanje konsultacija”.

Izvor: Agencije