Moskva: SAD nije pružio dokaze o kršenju sporazuma o nuklearnom oružju

Marija Zaharova tvrdi da SAD nije dostavio nikakve dokaze o kršenju sporazuma (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je kako Sjedinjene Američke Države tek trebaju dostaviti dokaze da Moskva krši međunarodni sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja – INF, ali je dodalo kako je Rusija spremna na razgovore o toj temi s Washingtonom.

Sjedinjene Američke Države dale su u utorak Rusiji rok od 60 dana da se uskladi sa sporazumom iz 1987. godine o nuklearnom oružju srednjeg dometa, zaprijetivši da će Washington suspendirati svoje obaveze iz tog dokumenta ako Rusija to ne učini.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je na brifingu kako kako je američka ambasada u Moskvi dostavila bilješku u utorak navečer, najavivši svoje povlačenje iz tog sporazuma ukoliko ga Rusija ne počne poštivati.

NATO je uz Washington

“Ovi dokumenti zaprimljeni su radi daljnje obrade”, rekla je Zaharova.

“U njima se opet iznose neutemeljene optužbe da smo navodno prekršili taj sporazum. Više puta smo ponovili da su to nagađanja. Nikakvi dokazi [o navodnom kršenju] nisu nam predstavljeni”, kazala je ona.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u utorak, nakon sastanka šefova diplomatija NATO-a u Briselu, da je Rusija kršila sporazum te da će suspendirati američke oabveze za 60 dana ako Rusija ne bude poštivala svoje obaveze na način koji se može provjeriti.

NATO je podržao izjavu Washingtona, kazavši da Rusija čini “bitne povrede” INF-a, što Rusija niječe.

Savez je sapopćio da je sada na Rusiji odgovornost da sačuva sporazum.

Sada je na Rusiji da očuva INF”, rekao je NATO u izjavi.

Savez je pozvao Rusiju da bez odgode pristupi “potpunom i provjerljivom” poštivanju INF-a.

Rusija ‘obnavlja ravnotežu’

Američki predsjednik Donald Trump je u oktobru rekao da se SAD kani povući iz INF-a, uz tvrdnju da se Rusija ne drži tog dokumenta, Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa iz 1987. godine.

Rusija je odmah zaprijetila protumjerama.

Ako SAD razvija nuklearno oružje srednjeg dometa, tada će Rusija morati “obnoviti ravnotežu”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

On je nazvao Trumpov plan o povlačenju iz sporazuma INF duboko zabrinjavajućim i naglasio da “takve mjere mogu svijet učiniti opasnijim”.

Izvor: Agencije