Moskva sprema modul za spuštanje na Mars

Drugi dio misije na Marsu planiran je za 2020. godinu (EPA)

Državna kompanija ruske raketne i svemirske industrije Lavočkin završit će izradu modula za slijetanje na Mars s platformom u okviru druge faze svemirskih misija na toj planeti do 2020. godine.

“Jedinica se sastoji od dvije komponente: modula za letenje i modula za spuštanje na površinu Marsa. U planu je da se moduli i platforma konstruiraju devet mjeseci prije lansiranja rakete”, rekao je izvor blizak kompaniji Lavočkin, a prenosi agencija Tass.

Lavočkin je već počeo izradu, a sveobuhvatne probe bit će izvedene u Evropi, prenose ruski mediji.

Bušenje i uzimanje uzoraka tla sa Marsa bit će glavni ciljevi druge faze misije, jer naučnici vjeruju da tragovi organskog života mogu biti sačuvani nekoliko metara ispod površine.

Drugi dio misije na Crvenoj planeti planiran je za 2020. godinu.

‘Curiosity’ se spustio na Mars

Robotsko vozilo “Curiosity” američke svemirske agencije NASA ranije se uspješno spustilo na Mars nakon stotina miliona pređenih milja.

“Curiosity” će kopati i analizirati minerale na ovom terenu, tražeći dokaze da je planeta nekad mogla održavati život na bazi ugljika.

Ovaj projekt, nazvan “Curiosity”, što znači radoznalost, još je jedan u nizu – uglavnom uspješnih – američkih slijetanja na Crvenu planetu u posljednje tri decenije.

Bez obzira na otkrića “Curiosityja”, uspjeh ove misije dat će nadu onima koji imaju još veće snove za ovu planetu – uključujući i ljudsko naseljavanje.

Izvor: Agencije