Moskva tvrdi da je Izrael jedini krivac za obaranje ruskog aviona

Pogrešne informacije koje je Izrael dao učinile su nemogućim da se avion II-20 usmjeri na sigurno područje (Al Jazeera)

Zračne snage Izraela i oni koji su donosili odluke jedini su krivci za obaranje ruskog transportnog aviona Il-20 u Siriji, izjavio je u nedjelju glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, “objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata”.

“Zbog toga vjerujemo da su za tragediju ruskog aviona II-20 jedini krivac izraelske zračne snage i oni koji su donosili odluke u takvim akcijama”, kazao je general Konašenkov, prenosi agencija Tass.

Nestao sa radara u 22:07 sati

On je rekao da je raketa lansirana iz sirijskog kompleksa S-200 pogodila ruski avion u 22:03 sata 17. septembra i da je pilot imao vremena obavijestiti kontrolni toranj da je pogođen i da pokreće proceduru hitnog slijetanja.

“U 22:03 sata sirijska raketa je pogodila najveću i najbližu metu, a to je bio II-20. Kapetan je javio da je avion pogođen i da pokreće hitno slijetanje”, kazao je on, a potom dodao da je avion nestao sa radara u 22:07 sati.

Konašenkov je naglasio da su izraelske zračne snage pogrešno obavijestile rusku vojsku o metama njihovih borbenih aviona u Siriji, što je onemogućilo ruski Iljušin da se usmjeri ka sigurnom području.

On je kazao da je, tokom razgovora u okviru mehanizma za sprečavanje sukoba, glasnogovornik izraelskih zračnih snaga iznio planove o gađanju meta u sjevernoj Siriji, a da su izraelski zračni avioni izveli napade u zapadnoj provinciji Latakija.

Konašenkov je dodao da je avionu II-20 potom bilo naređeno da napusti sjever Sirije i da se vrati u rusku zračnu bazu.

Pogrešne informacije koje je Izrael dao “učinile su nemogućim da se avion II-20 usmjeri na sigurno područje. Osim toga, lokacija izraelskih borbenih aviona F-16 nije bila razjašnjena”, kazao je on.

Obavijest minut prije napada

Kako je istakao, Izrael je Rusiju o napadu obavijestio minut ranije, time direktno kršeći sporazum o sprečavanju incidenata.

“Izrael je ruske trupe u Siriji obavještavao o napadu uporedo s početkom napada, umjesto da je to učinio unaprijed, što je kršenje postojećih sporazuma”, podvukao je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, u 21:39 sati izraelski predstavnik je obavijestio ruske snage da je avion na putu da izvede napad, a samo minut kasnije, u 21:40 sati, izraelski avioni su izveli napade na industrijska postrojenja u Latakiji.

Izraelska vojka i dalje tvrdi da njihovi borbeni avioni nisu koristili ruski avion kao zaklon od sirijskih projektila, jer su, kako navode, bili u zračnom prostoru Izraela kada je ruska letjelica oborena.

‘Koordinacija u zajedničkom interesu’

“Izraelske zračne snage nisu se krile ni iza jedne letjelice i izraelski avion bio je u izraelskom zračnom prostoru u vrijeme obaranja ruskog aviona”, navodi se u saopćenju koje su izraelske obrambene snage objavile na svom nalogu na Twitteru.

Kako se navodi, mehanizam za izbjegavanje sukoba funkcionirao je u “relevantnom vremenskom okviru”, kao što funkcionira u protekle dvije i po godine.

U saopćenju se ističe da je dalja koordinacija s ruskom vojskom u Siriji u interesu obje zemlje, prenosi agencija Tass.

“Nastavak koordinacije je u zajedničkom interesu u vrijeme različitih regionalnih izazova”, poručuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije