Moskva: U pucnjavi u sudnici ubijeni pripadnici bande

Pucnjava se dogodila tokom suđenja jedanaestorici optuženih za ubistvo (EPA)

Nekoliko članova organizirane kriminalne grupe, tzv. GTA bande, ubijeno je u zgradi Regionalnog suda u Moskvi nakon što su razoružali čuvare tokom suđenja, a zatim nasumice počeli pucati, javio je Tass.

Ubijeno je četvero od njih 11, javio je Reuters, pozivajući se na izjavu advokatice optuženih iz te kriminalne grupe.

Advokatica Diana Tatosova je rekla za Reuters kako je bila vodeća istražiteljica u slučaju 11 optuženih od kojih je četvero ubijeno.

Kako prenosi Tass, pozivajući se na neimenovani izvor iz Agencije za borbu protiv korupcije, od pet članova bande koji su započeli pucnjavu, troje je ubijeno, a dvoje je razoružano i odvedeno u pritvor.

Do pucnjave je došlo kada su neki od optuženika pokušali oteti oružje od osiguranja suda i uzeti taoce, javlja Tass.

Ispaljeno više od 20 hitaca

Ruska agencija prethodno je izvijestila da je advokatica Sofija Rubaskaja, koja se nalazila u zgradi Suda u trenutku pucnjave, izjavila da su navodno ranjeni sudska izvršiteljica i naoružani čuvar.

“Bili smo na drugom suđenju kada smo čuli pucnje. Ispaljeno je više od 20 hitaca. Počeli smo da se evakuiramo. Vidjela sam ranjenu sudsku izvršiteljicu i njeno krvavo lice. Kasnije je neko rekao da je naoružani čuvar povrijeđen”, rekla je Rubaskaja.

„Odjednom je došlo do pucnjave, ranjeni su uposlenici Suda. Vidjela sam jednu od njih sa ranama“, kazala je Rubaskaja.

Glasnogovornica suda Natalja Osipova kazala je za agenciju Sputnjik kako su svi uposlenici i posjetitelji suda evakuirani, dok su sva ročišta odgođena.

Navodi se kako se pucnjava desila na saslušanju povezanom sa grupom optuženika iz Centralne Azije koji su optuženi za ubistvo.

Izvor: Agencije