Moskva: Većina uhapšenih na slobodi

Većina privedenih puštena je iste noći, a ostali bi trebali biti oslobođeni u utorak (EPA)

U ponedjeljak kasno uvečer moskovska policija je pustila na slobodu većinu privedenih demonstranata i poznatog blogera i opozicionara Andreja Navaljnog i desničarskog aktivistu Edvarda Limonova, koji su zadržani posle opozicionog mitinga, jer nisu htjeli napustiti Puškinov trg na kojem je održan protest.

Moskovske vlasti odobrile su skup opozicije “Za poštene izbore”, na kojem je bilo oko 15.000 ljudi, ali ne i zadržavanje na trgu poslije završetka mitinga u 22 sata, niti postavljanje šatora.

Privedeni će biti administrativno gonjeni i sudit će im se prekršajno u roku od 24 sata, a odgovarat će za narušavanje reda na mitingu.

Privedeni opozicionari pozivali su građane da ostanu na trgu i da protestiraju.

Poslije upozorenja da napuste trg, policija je izgurala nekoliko stotina preostalih demonstranata i provela ih do metroa, a neke u policiju.

Većina od oko 200 privedenih kasnije je puštena, a ostali bi trebali biti oslobođeni u utorak.

Privedeni će biti administrativno gonjeni i sudit će im se prekršajno u roku od 24 sata, a odgovarat će za narušavanje reda na mitingu.

Zabrinutost Washingtona

Moskovska policija ne dozvoljava demonstrantima da ometaju saobraćaj i da formiraju protestne kampove.

Američki ambasador u Rusiji Michael McFaul izrazio je zabrinutost zbog obračuna vlasti s demonstrantima u centru Moskve.

“Teško je gledati hapšenje mirnih demonstranata na trgu Puškinskaja. Sloboda okupljanja i govora su univerzalne vrijednosti”, napisao je onl na svom Twitter nalogu, prenosi RIA Novosti.

Opozicija je najavila naredni miting za 10. mart, a na skupu u ponedjeljak demonstranti su skandirali protiv izborne pobjede aktuelnog premijera i budućeg predsjednika Vladimira Putina i ponovili pritužbe na parlamentarne izbore održane u decembru prošle godine.

Također u ponedjeljak, u prijestonici Rusije i nekoliko drugih gradova održani su politički skupovi podrške Putinu i protesti opozicije.

Komunisti su održali skup s oko 3.000 učesnika, na kojem se nije pojavio njihov lider i drugoplasirani na izborima za predsjednika Genadij Zjuganov.

Putin je u nedjelju večer proglasio izbornu pobjedu s oko 64 posto dobijenih glasova na predsjedničkim izborima i održao govor ispred Kremlja, a pozdravilo ga je više od 100.000 pristalica.

Izvor: Agencije