Moskva: Zabrana preleta aviona – namjerna provokacija

Rogozin je namjeravao da otputuje u Moldaviju kako bi se sastao s predsjednikom te zemlje Igorom Dodonom (EPA)

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je “odlučan protest” rumunskom otpravniku poslova u Rusiji Viorela Cojocarua zbog odluke Rumunije da zabrani avionu u kojem se nalazio zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin da preleti zračni prostor te zemlje.

U saopćenju ministarstva naglašava se da Moskva gleda na taj incident kao na “namjernu provokaciju koja nanosi ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima”.

Ministarstvo je pozvalo rumunske vlasti da sprovedu detaljnu istragu o incidentu i pruže ruskoj strani relevantna objašnjenja, prenio je TASS.

‘Očekujte odgovor, nitkovi’

“Istaknuto je da je bila ugrožena sigurnost više od 160 putnika u avionu”, navodi se u saopćenju.

Rumunske vlasti saopćile su prethodno da su spriječile putnički avion u kojem se nalazio Rogozin da uđe u zračni prostor te zemlje, poštujući sankcije EU-a koje su Rusiji uvedene zbog ukrajinske krize.

“Očekujte odgovor, nitkovi”, poručio je potom Rogozin na svom nalogu na Twitteru.

Rogozin je, inače, namjeravao da otputuje u Moldaviju kako bi se sastao s predsjednikom te zemlje Igorom Dodonom.

“Rusko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je odlučan protest rumunskom otpravniku poslova u Rusiji Viorelu Cojocaruu zbog zabrane rumunskih vlasti preleta preko njenog zračnog prostora putničkog aviona aviokompanije Globus koji je bio na redovnom letu od Moskve od Kišnjeva”, navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije