Moskva želi održati Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

Aktuelni koraci SAD-a u cilju raskidanja sporazuma imat će za posljedicu odgovor istom mjerom bez odgađanja, tvrdi Moskva (EPA)

Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Washington pokaže odgovorniji pristup, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Mi smo za održavanje tog sporazuma, ali će to iziskivati odgovorniji pristup Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Rjabkov za ruski dnevnik Komersant, prenosi TASS.

Upozorenje SAD-u

Zamjenik šefa ruske diplomatije upozorio je da će aktuelni koraci SAD-a u cilju raskidanja tog sporazuma imati za posljedicu “odgovor istom mjerom bez odgađanja”, prenosi Tanjug.

“Ako se Amerikanci usude preduzeti korake u cilju raskidanja sporazuma, odgovorit ćemo odmah i istom mjerom, kao što je rekao predsjednik Vladimir Putin”, istakao je Rjabkov.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se uskoro sastane specijalna komisija za kontrolu primjene rusko-američkog sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Izvor: Agencije