Mossad iskoristio Francusku da dođe do sirijskog inženjera

Mossad iskoristio akciju sa francuskom policijom kako bi infiltrirao dvostruke agente u francusku obavještajnu službu (AP)

Agenti izraelske obavještajne službe (Mossad) iskoristili su blisku saradnju sa francuskim kolegama tokom zajedničke operacije prikupljanja podataka o zalihama hemijskog oružja Sirije, kako bi infiltrirali dvostruke agente u francusku obavještajnu službu.

Kako navodi francuski Le Monde, od 2010. do 2012. godine, izraelska i francuska obavještajna služba vodile su zajedničku operaciju pod nazivom „Ratafia“.

Nekoliko agenata Mossada poslato je pod lažnim imenima u Pariz u cilju da regrutiraju sirijskog inženjera koji posjeduje krucijalne informacije o hemijskom arsenalu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Mossad je, kako se navodi, uspješno regrutirao inženjera.

Prekid saradnje Sirije i EU

On je odao podatke koji su Izraelu trebali da dokaže kako su Sirijci eksploatirali naučnu saradnju sa Evropskom unijom kako bi proizveli još veće zalihe hemijskog oružja. To je, navodi se, dovelo do prekida saradnje EU i Sirije u 2011. godini.

Operaciju „Ratafia“ vodio je šef Mossadovog centra u Parizu, identificiran u izvještaju Le Mondea inicijalima D.K.

Generalni direktorat za međunarodnu sigurnost Francuske (DGSI) saopćio je kako je D.K. iskoristio svoje dnevne kontakte sa francuskim agentima kako bi oformio jače veze sa njima, a jedan od njih je fotografiran kako ulazi u kuću D.K. na večeru povodom Sabata.

Taj agent je rekao svojim nadređenima kako ide na odmor sa porodicom u Dubai, a umjesto toga je došao u Izrael da se sastane s agentima Mossada u Jerusalemu.

Također su se pojavile i sumnje kako je francuski agent tada primio poklone i novac u gotovini, što je protivno unutrašnjim pravilima agencije.

Crvena linija

Francuske obavještajne agencije to su okarakterizirale kao pređenu crvenu liniju između prijateljstva među kolegama i ilegalnog pokušaja da se regrutiraju agenti.

Šefovi francuskih obavještajnih agencija žalili su se kolegama u Mossadu, zbog čega su D.K. i jedan izraelski diplomata poslati nazad u Izrael.

Od tada su napustili Mossad i sada se bave privatnim poslovima.

Očekuje se kako će nekoliko francuskih agenata koji su učestvovali u ovoj operaciji izgubiti dozvolu za pristup povjerljivim dokumentima, te biti premješteni u drugu agenciju, piše Le Monde.

Izvor: Agencije