Mossad vratio sat špijuna Cohena

Sat je vraćen u specijalnoj operaciji Mossada koja je nedavno obavljena (Al Jazeera)

Izraelska obavještajna agencija Mossad izvijestila je da je uspjela vratiti ručni sat koji je pripadao čuvenom izraelskom špijunu Eli Cohenu, koji je godinama radio u Siriji pod imenom Kamel Amin Thabit, prije nego što je otkriven i obješen 1965. na centralnom trgu u Damasku.

Sat je vraćen u specijalnoj operaciji Mossada koja je nedavno obavljena.

Nakon što je potvrđena njegova autentičnost, šef Mossada Yossi Cohen predstavio je sat porodici Eli Cohena tokom ceremonije održane u njegovu čast prije nekoliko nedjelja.

Sat će vratiti porodici

Sat je izložen u sjedištu Mossada i bit će dodijeljen porodici nakon predstojećeg jevrejskog praznika Rosh Hashane.

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu čestitao Mossadu na uspješnoj operaciji, s tim da nisu otkriveni njeni detalji i da li je izvedena na sirijskoj teritoriji. 

U saopćenju objavljenom u četvrtak, izraelska vlada je saopćila da je nakon pogubljenja Cohena “njegov sat ostao na neprijateljskoj teritoriji”, misleći time na Siriju.  

Spominju se i istraživačke i obavještajne aktivnosti koje su provedene nakon vraćanja sata, na osnovu kojih je utvrđeno da predmet uistinu pripada špijunu Cohenu.

Posmrtni ostaci Cohena

Sirijske vlasti su u proteklim godinama odbijale vratiti Izraelu posmrtne ostatke Cohena, koji je sahranjen na tajnoj lokaciji. Bivši izraelski premijer Ariel Sharon jedan je od izraelskih lidera koji su zahtijevali vraćanje njegovih posmrtnih ostataka.

Izrael tvrdi da je Cohen dao veliki doprinos u pružanju osjetljivih informacija o sirijskim vojnim utvrdama i položajima teške artiljerije na Golanu, što je dovelo do lakog pada ovog područja u izraelske ruke u junu 1967.

Rusija je prošle godine tražila od Damaska da vrati posmrtne ostatke Cohena Izraelu, no sirijske vlasti su odgovorile kako ne znaju gdje je on sahranjen.

Izvor: Al Jazeera