Most koji spaja Trogir i Čiovo još se zove ‘Most JNA’

Trogir
Vijećnici su ostali u nevjerici da se niko u proteklih 28 godina nije sjetio da se most još zove po JNA (EPA)

Danas će stotine stanovnika Trogira i Čiova prijeći preko “Mosta JNA”. Da, dobro ste pročitali. Kako piše Slobodna Dalmacija, most izgrađen 1964. nije preimenovan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

A tko zna koliko bi još to trajalo da na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dalmatinskog grada Trogira, koji je odnedavno, montiranjem posljednjeg čeličnog rasponskog segmenta, sa Čiovom spojen novim mostom, nije utvrđeno da postojeći most nosi ime još iz vremena bivše Jugoslavije. 

Naime, dok su vijećnici raspravljali o važnosti tog projekta i nazivu mosta, Ivica Baturina iz HDZ-a, koji je ujedno i predsjednik trogirske udruge hrvatskih veterana HVIDRA, podsjetio je na inicijativu te udruge od prije dvije godine da se novi most nazove “Most hrvatskih branitelja”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nezavisni predsjednik Vijeća Ante Piteša kazao je kako se na tome ne bi trebala lomiti politička koplja, no potom je uslijedila nevjerica kad je Tonči Barada iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) izjavio kako u službenim izjavama stoji da se postojeći most zove “Most JNA”.

Poziv na hitno ukidanje naziva

Marko Hrsto iz HDZ-a na to je reagirao rekavši kako je to neshvatljivo te da Vijeće mora hitno ukinuti taj naziv, a pridružio mu se i kolega iz Socijaldemokratske partije (SDP) Dubravko Škokić, istaknuvši kako ne može vjerovati da se nitko u proteklih 28 godina samostalne hrvatske države nije toga sjetio.

Snage Jugoslavenske narodne armije (JNA) za vrijeme rata u Hrvatskoj, osim na kopnu, djelovale su i na moru, gdje je Jugoslavenska ratna mornarica sudjelovala u napadima na Dubrovnik, Split i druge gradove u Dalmaciji.

Inače, u Trogiru, ali i na Čiovu, puštanjem u promet novog mosta, što je najavljeno za nešto manje od dva mjeseca, očekuju da će se uvelike smanjiti gužve koje opterećuju promet na tom području, pogotovo tijekom ljeta, ali i otvoriti nove investicijske mogućnosti.

Izvor: Agencije