Most SDP-u i HDZ-u ponudio sastavljanje jedinstvene vlade

Most nezavisnih lista, koalicija bez koje nema formiranja nove vlasti u Hrvatskoj, predlaže osnivanje jedinstvene vlade u kojoj bi, uz njih, bili do sada vladajući SDP i opozicijski HDZ. Oni tvrde da je to neophodno zbog reformi, ali ni HDZ ni SDP nisu skloni tom prijedlogu. 

Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke, koja je dio koalicije Hrvatska raste, komentirala je za Al Jazeeru prijedlog Mosta o sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva. Smatra da takva ideja nije realna, ni provediva.

“Kad bi se koalicija Hrvatska raste i HDZ-ova koalicija dogovorile o zajedničkoj vladi, onda više nitko drugi ne bi trebao. Dakle, ne vidim smisao tog prijedloga. Cijela ideja višestranačja je da možete birati između različitih ponuda”, ocijenila je Pusić.

Na upit jesu li izgledni prijevremeni izbori, kratko je odgovorila: “Ne bih rekla”.

Članovi Mosta su i u večernjim satima dugo razgovarali o mogućim rješenjima, ali sastanku Nacionalnog vijeća te koalicije nije prisustvovao jedan od njihovih čelnika – Drago Prgomet.

“Drago Prgomet nije se pojavio ni na tako važnoj konferenciji za novinare, a ubrzo je stiglo priopćenje da on do daljnjega neće davati nikakve izjave za medije. Sve su glasnija nagađanja kako Most nije jedinstven, a navodno se Prgomet, oko kojeg je još 10-ak izabranih zastupnika Mosta, dogovorio s Milanovićem o sastavljanju lijeve vlade”, javila je Al Jazeerina reporterka Martina Kiseljak.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ranije je novinarima  priopćio kako je Most otvorio razgovore s SDP-om i HDZ-om jer smatraju da u ovom trenutku Hrvatska treba jedinstvo.

On je rekao da su u Mostu uspjeli prevladati svjetonazorske razlike jer je u prvom planu u ovom trenutku gospodarska situacija.

Poručio je kako od SDP-a i HDZ-a očekuje da njihov stav razumiju i prihvate te da se pokuša sastaviti jedinstvena vlada u kojoj bi sudjelovali SDP-ova koalicija Hrvatska raste, HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most koji bi, kako je rekao, mogao biti moderator tom jedinstvu.

Petrov: O mandataru kasnije

Rekao je kako u Mostu smatraju da je to uvjet uz koji je moguće provođenje paketa reformi od kojih ne odustaju. Naveo je da je za neke reforme potrebna dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru zbog promjene Ustava, što je moguće ako se prihvati njihov prijedlog SDP-u i HDZ-u.

Sve ostalo, rekao je Petrov, bila bi prevara birača jer njihove glasove nisu dobili zbog lijevog ili desnog svjetonazora već zbog ideje koju su ponudili.

U idućem razdoblju, u Mostu očekuju faze usuglašavanja reformi s HDZ-om i SDP-om.

Petrov je izrazio nadu da će se te dvije stranke složiti da je njihov prijedlog o sudjelovanju sve tri strane u vlasti moguć te da će biti političke mudrosti da on ne bude odbijen.

O imenu mandatara Petrov nije htio govoriti, poručivši da će nakon prve i druge faze razgovora o reformama, na red doći definiranje mandatara, a da će pritom i Most dati svoj prijedlog mandatara.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je da ideja jedinstvene vlade nije realna.

“Nije realno iz jednostavnog razloga. Ove reforme možemo provesti mi i oni zajedno, kako sad uključiti one koji četiri godine nisu ništa napravili, zapravo, rekao bih, gospodarski upropastili državu. Dakle, to je samo po sebi kontradikcija. Mislim da to nije dobra ideja i mislim da se to radi iz nekih drugih razloga”, iznio je svoje mišljenje o vladi nacionalnog jedinstva.

Karamarko: Nama to ne odgovara

“Nama to nikako ne odgovara jer kako ćemo sjesti za isti stol s onima koji su upropastili hrvatsko gospodarstvo”, komentirao je.

Karamarko je rekao da su predstavnicima Mosta prezentirali svoje stavove i mišljenja te da su oni bili zadovoljni kad su vidjeli da imaju realan program.

“Mi smo stranka koja je pobijedila na izborima, imamo relativnu većinu, imamo program koji se radio dvije i pol godine, mi se ne možemo resetirati i reći – to ne postoji, sad ćemo mi s nekakvom, ne znam kakvom vladom i ovima koji su nas upropastili. Kako? Kažem – kontradikcija”, rekao je Karamarko.

“Dogovorili smo se da možda stvorimo neku radnu skupinu. Ja sam rekao, mi smo otvoreni, ako imate boljih ideja mi smo tu”, rekao je Karamarko za Novu TV. O mjestu premijera, kaže, nisu razgovarali.

Iz SDP-a još nema službene reakcije, no kako javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, neslužbeno se doznaje da ni toj stranci prijedlog o zajedničkoj vladi u kojoj bi bio i HDZ nije prihvatljiv.

U SDP-u kažu da kada bi i došlo do sastavljanja takve vlade, onda im Most više ne bi bio potreban. Istovremeno kažu i kako im je prihvatljiv reformski paket mjera koje predlaže Most.

Čelnici Mosta, koalicije nezavisnih lista koja s osvojenih 19 mandata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj drži ključeve sastavljanja nove vlade i njezinog mandatara, održali su u srijedu pregovore o sastavu nove vlade SDP-om, koji je na čelu koalicije Hrvatska raste, i sa HDZ-om, strankom koja vodi Domoljubnu koaliciju.

Neslužbeno: Prgomet sklon SDP-u, ‘metkovski’ dio HDZ-u

Prije početka pregovora, u središnjici Mosta završen je sastanak Nacionalnog vijeća na kojem je utvrđena platforma za pregovore s dvjema velikim koalicijama o formiranju vlade.

Iako su jutros čelnici Mosta odavali dojam jedinstva i odbacivali mogućnost cijepanja, navodno se nisu mogli dogovoriti bi li se priklonili SDP-u ili HDZ-u, javlja reporterka Al Jazeere.

Prema neslužbenim informacijama, potpredsjednik Mosta Drago Prgomet, sklon je dogovoru sa SDP-om i u tome ima podršku 10-ak budućih saborskih zastupnika ove koalicije nezavisnih lista, dok je ‘metkovski dio’ oko Bože Petrova sklon prikloniti se HDZ-u.

Budući da nisu našli zajedničko, u Mostu su navodno dogovorili kompromisno rješenje, odnosno vladu nacionalnog jedinstva, prijedlog koji su navodno ponudili i SDP-u i HDZ-u u razgovorima.

No, kako javlja Martina Kiseljak, u ovom je trenutku teško realno očekivati da bi HDZ i SDP pristali ući u zajedničku vladu, za koju bi k tome Mostu pripalo da ponudi mandatara, odnosno budućeg premijera te da mu pripadnu svi ključni resori u vladi.

Kako je ranije potvrđeno Hini, Petrov, Prgomet te Ivan Lovrinović, nakon sastanka, koji je završio nešto prije 14 sati, uputili su se u hotel Westin na pregovore sa SDP-om, a mediji su navodili kako su u SDP-ovu izaslanstvu bili Zoran Milanović, Branko Grčić, Vesna Pusić te Boris Miletić.

Nakon sastanka sa SDP-om, izaslanstvo Mosta sastalo se s pregovaračkim timom HDZ-a.

Sastanak Nacionalnog vijeća Mosta započeli su jutros oko 11 sati, ali bez  Petrova, Prgometa i Lovrinovića koji su u to vrijeme viđeni zajedno na kavi u jednoj zagrebačkoj slastičarnici, nakon čega su Prgomet i Petrov stigli u središnjicu stranke.

Mediji posljednjih dana pišu kako su u Mostu žestoka previranja oko toga kojoj se opciji prikloniti, no članovi Vijeća uoči današnje sjednice poručivali su novinarima kako je “Most čvrst”.

Jandroković: Kroz pregovore s Mostom želimo formirati Vladu

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković, rekao je ranije u srijedu kako HDZ razgovore s Mostom očekuje tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana istaknuvši kako kroz pregovore žele doći do zajedničkih stajališta i formirati vladu.

Jandroković je, nakon sjednice Predsjedništva stranke, kazao i da su jednoglasno prihvatili platformu za pregovore i predsjedniku Tomislavu Karamarku i onima koje odabere dali mandat da ih vode.

“Očekujemo promjene i reforme. Ono što HDZ unosi u pregovore je naš program ekonomskih promjena i reformi koje smo zajedno napravili s minhenskim IFO institutom. To je prilika da afirmiramo sve što u našem programu piše. Kroz pregovore želimo doći do zajedničkih stajališta, želimo formirati Vladu i želimo da pobjednik izbora bude Hrvatska”, rekao je.

Istaknuo je kako su HDZ i Most političke opcije koje su zahtijevale promjene, obje su bile u oporbi i vrlo jasno iskazivale nezadovoljstvo aktualnom vlašću. Također, naglasio je, tražile su i promjene i reforme pa je prirodno i logično da te dvije političke opcije počnu razgovore o formiranju nove Vlade. 

Naveo je i da je Predsjedništvo HDZ-a, analizirajući rezultate parlamentarnih izbora,  jednoglasno zaključilo da su HDZ i njegova Domoljubna koalicija relativni pobjednici što je, kako je rekao, iznimno važno jer se ta pobjeda dovodi u pitanje. “Ona je  čista i jasna – 59 naspram 56 mandata”, kazao je. Uz to, smatraju i da dvije trećine hrvatskih građana traži promjene jer nisu zadovoljni Vladom Zorana Milanovića.

Jandroković nije želio govoriti o pojedinostima njihove platforme za pregovore jer, kako je kazao, pregovori još nisu započeli. Sve će se saznati nakon pregovora kada će predsjednici stranaka dati izjave. Naveo je i da su definirali granicu ispod koje  u pregovorima ne žele ići, ne želeći iznijeti pojedinosti.  “Pred nama su pregovori i ne možemo govoriti o pojedinostima”, rekao je.     

IDS: Istra kao samostalna regija prvi uvjet

Prije toga, predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem o mogućnosti postizborne suradnje, za koju je prvi uvjet samostalnost Istre kao regije, a ostali su uvjeti vezani uz decentralizaciju i ključne projekte u Istri, priopćeno je iz IDS-a.

“Ovo je tek početak razgovora i prvi u nizu sastanaka. Razgovor je bio pozitivan i konstruktivan. O dogovoru možemo govoriti tek kad se usuglasimo oko naših uvjeta, konkretnih rokova i kad dobijemo čvrstu i uvjerljivu garanciju  da će se dogovor ispoštovati. Nulta točka za bilo kakve kakve razgovore je Istra kao samostalna regija, a svi naši ostali uvjeti vezani su uz decentralizaciju i ključne projekte u Istri,” izjavio je, kako se navodi u priopćenju, Boris Miletić nakon današnjeg sastanka sa Zoranom Milanovićem o mogućoj suradnji koalicije IDS-PGS-RI s koalicijom Hrvatska raste.

“IDS neće odustati od decentralizacije ni pod koju cijenu. Decentralizacija je okosnica našeg programa i drago mi je da smo uspjeli tu temu zasluženo nametnuti kao pitanje broj jedan u cijeloj zemlji. Koalicija IDS-PGS-RI drži do svoje vjerodostojnosti i neće izdati povjerenje svojih građana,” kazao je Miletić, naglasivši da potpora koalicije IDS-PGS-RI lijevo-liberalnoj opciji predvođenoj SDP-om nije bezuvjetna te da su uvjeti koje su postavili na početku, jasni i vrijede i danas.

“Da smo htjeli bezuvjetno podržati vladu, bez ikakve garancije da će se građanima isporučiti ono što im je bilo obećano, poput decentralizacije zemlje, ne bismo se odlučili za samostalni izlazak na izbore zajedno s PGS-om i Listom za Rijeku,” naglasio je Miletić.

Koalicija IDS-PGS-RI dobila je povjerenje velikog broja građana, a postala je čak četvrta politička opcija u Hrvatskoj iako se kandidirala samo u jednoj izbornoj jedinici, ističe se.

“Nama je vjerodostojnost i dosljednost u borbi za interese naših regija svetinja”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije