Mostar: Izbor vijećnika podijelio političare

Nakon što nije postignut dogovor o načinu izbora vijećnika, CIK je odgodio odluku o održavanju izbora u Mostaru (Anadolija)

Nakon što nije postignut dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Centralna izborna komisija BiH je odgodila odluku o održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

Ustavni sud BiH je u presudi naložio Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem je svaka izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara i uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek jedan glas”, piše agencija Anadolija.

Održavanje izbora

“Odlukom Ustavnog suda BiH naložena je promjena Izbornog zakona kojom se želi da prostori na kojima žive većinom građani hrvatske nacionalnosti omogućiti da oni imaju u Gradskom vijeću najmanje dva vijećnika više u odnosu na građane sa područja na kojima većinom žive Bošnjaci”, rekao je za Anadoliju Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

On je dodao da se odlukom nastoji “etničko čišćenje provedeno tokom rata legalizirati i u miru i trajno osigurati da nikada gradonačelnik Mostara ne može biti Bošnjak, a sve odluke u Gradskom vijeću mogu sa 18 glasova usvojiti vijećnici koji dolaze sa većinom hrvatskih područja”.

Ćorić je izjavio da odluka CIK-a da se prolongiraju izbori u Mostaru i odluka Gradskog vijeća da se formira ekspertna grupa, koja bi pokušala usaglasiti Statut grada Mostara u roku od 30 dana, idu u pravcu da se izbori održe do kraja godine.

Ćorić je rekao da još ne zna kakve će promjene biti i nije mogao kazati da li će izbori biti organizirani po sistemu “jedan čovjek jedan glas”.

“Ukoliko se ne usaglase izmjene Statuta i ne izmjeni Izborni zakon BiH, neće biti izbora u Mostaru”, dodao je čelnik GV-a.

‘Korak naprijed’

Danijel Vidović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara izjavio je za agenciju Anadolija kako je teško “prejudicirati šta će novo donijeti odluka Ustavnog suda BiH”, ali je dodao da je to “sigurno korak naprijed u funkcionalnom smislu za organizaciju Grada Mostara, prvenstveno kada je u pitanju izborni proces i izjednačavanje Grada Mostara sa drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH”.

Vidović smatra da provođenje odluke Ustavnog suda BiH ne predstavlja opasnost majorizacije Bošnjaka niti bili kojeg drugog naroda.

“Ne vidim zašto bi se itko majorizirao. Lokalne jedinice samouprave nisu mjesta gdje se štite vitalni nacionalni interesi. Nema govora o majorizaciji tim više što su i nakon odluke Ustavnog suda ostale odredbe o maksimalnoj kvoti, kao i mogućnost pozivanja na vitalni nacionalni interes. To nije slučaj niti u jednoj jedinici lokalne samouprave u BiH”, smatra Vidović.

Po njemu je formiranje ekspertne skupine korak naprijed. Vidović je izrazio nadu da će biti postignut određeni konsenzus po pitanju promjene Ustava BiH.

“Mi zagovaramo da ono što vrijedi u Mostaru, vrijedi i u ostalim jedinicama lokalne samouprave i obrnuto”, napomenuo je Vidović dodavši da su tvrdnje o mogućnosti preglasavanja Bošnjaka “politikantske i služe u svrhu homogenizacije biračkog tijela pred predstojeće izbore”.

Izvor: Agencije