Mostar: Štrajk policije, vatrogasaca i radnika

Sporovi zbog kršenja kolektivnog ugovora budžetskih korisnika Hercegovačko-neretvanskog kantona, do kojih su doveli prethodni, ali i trenutni sazivi vlasti – dolaze na naplatu.

Ukoliko ne bude dogovora, takvo stanje moglo bi uskoro izazvati finansijski kolaps u tom kantonu, a posebno je teška situacija u Mostaru, gradu koji potresa val štrajkova i nezadovoljstva.

Građanima je pravi primjer situacije u Mostaru zgrada gradske uprave, koja je izgorjela tokom protesta 7. februara, a na kojoj znakova obnove nema.

“Ova slika iza mene sve govori! Situacija je veoma napeta, teška… Da li će neko doći pameti da ovaj grad napravi onakav kakav je bio, da ljudima vrate volju u život, u rad? Ljudi su toliko nezadovoljni. Svaki je dan sve teže i teže”, žali se Dževad Pašić, stanovnik Mostara.

U Sindikatu policije Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučili su protestovati, ukoliko Skupština kantona u budžetu ne predvidi blizu šest miliona eura za isplatu raznih višegodišnjih dugovanja policiji.

“Nismo zadovoljni kako se poštuje radno zakonodavstvo prema policiji. Zakinuti smo na primanjima. Jedna smo od policija koja je najlošije opremljena. Trenutno nemamo komesara policije. Nemamo čak ni vršioca dužnosti, a oni su jedini ovlašteni da rukovode policijom i rješavaju naš radno-pravni status”, kaže Kemal Đono iz Sindikata policije.

Vatrogascima se već godinama ne isplaćuju naknade za prekovremeni, noćni te rad u vrijeme praznika.

“Uslovi su nikakvi. Grad je nama u ovoj godini isplatio samo jednu platu! Prosjek godina vatrogasaca je oko 50 godina. Ovo vozilo je ‘64. godište, ovo ‘66-to, a ja sam ‘52. godište. Najnovija informacija je da je gradonačelnik poručio da nam neće biti isplaćena plata za vrijeme trajanja štrajka. Mogu reći jedno – ‘Gospodine gradonačelniče, ako hoćeš rat s vatrogascima, imat ćeš ga!'”, poručuje vatrogasac Ibrahim Silić.

Nema gradskog vijeća

I Sindikat Narodnog pozorišta Mostar stupio je u štrajk, jer se radnicima duguje osam plaća, 27 naknada za topli obrok, a već dvije godine nemaju mogućnost za zdravstvenu zaštitu.

“Ono što sada tražimo je samo jedan plan kojim će se sa današnjim danom ili u roku od 30 dana zaustaviti pravljenje novih dugova. Kritična je situacija! Dug je dostigao gotovo 600.000 maraka”, upozorava mostarski glumac Jasmin Krpo.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan javlja kako su se i mostarski vatrogasci, i policija, i radnici u kulturi odlučili na štrajk zbog, kako tvrde, kršenja radnog zakonodavstva, nepoštivanja sudskih pravosnažnih odluka, očajnih uvjeta rada, nespremnosti na socijalni dijalog i ignorantskog odnosa prema njihovim zahtjevima.

Ali, ti zahtjevi teško se mogu ispuniti, jer grad Mostar još nije usvojio budžet za tekuću godinu. 

Iz Ureda gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića su odgovorili da se na rješavanju problema “intenzivno radi”, ali konkretnijih informacija nema.

“Mostarsko Gradsko vijeće, zbog političkih konflikata i nepostojanja dogovora”, podsjeća Al Jazeerin Sanel Kajan, “ne postoji već dvije godine i, osim gradonačelnika, nema ko donositi odluke.”

Izvor: Al Jazeera