Mostarska porodica gubi stan zbog 2.000 eura

Slučaj deložacije obitelji Šarić u Mostaru uznemirio je stanovnike tog grada. Zbog izgubljenog sudskog procesa, a kako bi naplatio troškove, sud im oduzima jedino što imaju – stan. U isto vrijeme, prodaju ga ispod cijene, a kupac je radnica tog suda.

Siromašna obitelj sada je na putu da ode na ulicu, dok se javnost pita – može li se provoditi zakon nasuprot moralu? Deložaciju koja je najavljena za srijedu pokušat će spriječiti. Al Jazeerina ekipa posjetila je obitelj Šarić.

“Izgubila sam i stan, i zemlju, i život svoj što me ovoliko proganja. A zašto? Nizašto. Za moje”, žali se umirovljenica Kata Šarić.

‘Ovdje je život moj’

Stan joj je oduzeo sud i prodao za naplatu 2.000 eura sudskih troškova zaostalih iz parnice koju je vodio njezin pokojni muž. Prije 15-ak godina sporio se zbog ceste koju je kroz njihovu parcelu u obližnjem selu gradio susjed. Slučaj je prvo dobio, pa na višim sudovima izgubio. U međuvremenu je umro, a udovica, s mirovinom od 150 eura, nije u mogućnosti podmiriti troškove spora.

Ukupno 2.000 eura s kamatama se uvećavaju na 4.000 eura troškova suda, a za naplatu na koncu joj se oduzima stan od 52 kvadratna metra i prodaje po nevjerojatnoj cijeni od 12.000 eura. Kupuje ga zaposlenica tog istog suda.

“Kaže: ‘Idi na sud, pravda će pobijediti.’ Đe je taj sud? Kakav je? Suda nema nikako. Samo se Bogu moliti, da mu prosvitli pamet, da prođe ova agonija”, kaže Kata.

U nevjerici su i Katina djeca. Nisu zaposleni, a sad ih država pretvara u beskućnike zbog neplaćenih troškova sudskog procesa njihova oca, koji, s kamatama, kažu iznose koliko i jedna plaća državnog parlamentarca. No, za njih je to bogatstvo. Vjeruju kako je to i iskorišteno.

“Ovdje je život moj. Sve sam proživio ovdje. S pet godina sam ušao tu, a s 25 da iziđem. Zašto? Ni zbog čega. Zbog cifre koja je smiješna. Više jadna, nego da je konkretna”, ukazuje Katin sin Ante.

Slučaj je na reagiranje potaknuo i građane. Pripremaju “živi zid”, akcijom na društvenim mrežama. Kažu: “Ako država nema obzira prema najugroženijima, svojim će rukama zaštititi siromašnu obitelj.”

‘Je li ovo pravda?’

“Mislim da ne možeš dopustiti da jedna obitelj jedno ovako hladno jutro dočeka na ulici. Očekujemo da će ljudi prihvatiti poziv, da će se naši sugrađani pridružiti u srijedu na ovom mjestu, gdje ćemo svojim tijelima pokušati što više odgoditi deložaciju obitelji Šarić”, najavljuje Daniel Rezo, pokretač akcije za “živi zid”.

Šarićima u borbi za dom besplatno pomažu i pojedini mostarski odvjetnici, koji traže reakciju Ustavnog suda.

“Sve presude, odluke o oduzimanju stana i njegovoj prodaji temeljene su raznim zakonima. No, ono što se sada pitaju u obitelji Šarić jeste: Je li to što će ostati bez krova nad glavom uistinu pravda?”, javio je Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera