Mostarski aluminij negira navode o stečaju

Revizorski izvještaj o poslovanju mostarskog Aluminija, koji je procurio u javnost, donio je nagađanja kako bi ta fabrika mogla otići u stečaj. Međutim, u upravi to negiraju.

Uprkos činjenici da se dugovi broje u stotinama miliona – u pogonima Aluminija pozitivno raspoloženje. Tamo vjeruju u potpuni oporavak preduzeća.

U Aluminiju se radi dan i noć. Donedavni je pesimizam zamijenjen optimizmom.

“Situacija ove godine je puno drukčija. Mi smo i bez izvješća svjesni da ovo ide naprijed. Za razliku od istog perioda prošle godine, kada smo imali sve račune blokirane, kada je blokada trajala 100 dana”, kaže Dinko Marić, član Nezavisnog sindikata uposlenika Aluminija.

Milionska dugovanja

Aluminij duguje više od 115 miliona eura. Od toga, više od 60 miliona duga je za električnu energiju, ostatak pada na banke i dobavljače.

No, zaposlenici ukazuju na drugu stranu medalje, a to je poslovanje poduzeća u protekloj godini.

“Unatoč svemu, radnici Aluminija su zadovoljni jer je poduzeće u odnosu na prošlu godinu smanjilo ukupna dugovanja za nekih 5 milijuna eura. Prvo tromjesečje ove godine završeno je nakon dugo vremena s dobiti većom od 2,5 milijuna eura. Plaće se isplaćuju redovno”, javlja Ivan Pavković, reporter Al Jazeere.

Redovito se plaćaju računi, što je bitno Elektroprivredi. Dogovara se i reprogramiranje ogromnog duga za struju kako bi Aluminij mogao prodisati.

“Mi smo spremni, nadam se da će to proći na Upravi. Otprilike šest mjeseci da te rate budu minimalne, to je iznos od nekih 200 tisuća maraka mjesečno. S tim da je uvjet plaćanje tekućih računa i s time likvidnost Elektroprivrede neće biti upitna”, ističe Nikola Krešić, generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB).

U Privrednoj komori Federacije BiH kažu kako Aluminij opterećuju ekonomska, ali i politička pitanja. U gašenje ne vjeruju.

Trajno rješenje

Trajno rješenje vide u dogovoru entitetske federalne Vlade i Vlade Hrvatske, koje imaju 44, odnosno 12 posto vlasništva. Dvije Vlade trebaju naći strateškog partnera, smatraju u Komori.

“Tom strateškom partneru treba napraviti solidan i prihvatljiv ekonomski ambijent, da uloži u Aluminij. I naravno treba se dogovoriti oko tog jednog izvora električne energije koji je  jedan od ključnih čimbenika za poslovanje Aluminija”, ističe Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Povjerljivi revizorski izvještaj koje je procurio u javnost nije sporan, ali jesu konotacije da je Aluminij pred stečajem, poručuju iz Uprave. Slažu se i radnici.

“Najbitnije da su uposlenici na svojom radnim mjestima, da se redovno izmiruju obveze i prema državi i prema radnicima. I da bi to u konačnici trebao biti interes države”, dodaje Dinko Marić.

Ipak, na naplatu ove godine stiže blizu 60 miliona eura duga. Uz dogovore o reprogramiranju koji su na vidiku, ovdje su uvjereni kako će se izvući.

Izvor: Al Jazeera