Mostarski medicinari moraju vratiti naknade

Radnici mostarskih bolnica tužili su ove medicinske ustanove radi isplate razlike plaća i naknada po osnovi rada u okviru kolektivnog ugovora iz 2000. godine. Sudskim rješenjima dobili su razlike u plaći i drugim izdacima.

No, ugovor iz 2000. godine, na osnovu kojeg se većina presuda od prije dvije godine i zasnivala, proglašen je neustavnim, pa će zaposlenici, opet sudskim rješenjem, novce morati vraćati natrag. Iznosi se kreću od 2.000 do više od 50.000 eura, izvijestio je Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Advokati mostarskih medicinara kažu kako je situacija vezana za odštete njihovim klijentima teško objašnjiva zbog raznih sudskih rješenja.

“Dat ću vam primjer jednog odjeljenja u kliničkoj bolnici, u kojem rade tri medicinske sestre. Jedna je naplatila puni iznos naknade temeljem starog granskog ugovora. Druga je nakon presude Ustavnog suda naplatila 50 posto manje. Treća, ako ovakav stav Vrhovnog suda ostane, neće naplatiti ništa”, kazao je advokat Semir Guzin.

Promjena presude

Odštete su najprije isplaćivane prema općem i granskom ugovoru. Kako je Ustavni sud poništio granski ugovor, odštete su spale na polovinu, po općem ugovoru. Vrhovni sud je nedavno u jednom slučaju poništio i opći ugovor o radu, čime se zaposlenicima, uopće, ukida pravo na odštetu. 

Tako će većina onih što su odštetu dobili, a to opet zavisi od datuma presuda, morati vratiti novac. U Sindikatu su u šoku. Opisuju jedan u nizu slučajeva gdje je povrat teško ostvariv, jer je novac potrošen.

Zora Rukelj iz Sindikata Doma zdravlja Mostar navela je jedan primjer: “Umirovljenica je ona. Znači, otišla je u mirovinu. Kako sad možete očekivati… čini mi se da je 17.000 maraka dobila… ko može očekivati da ta umirovljenica, nakon pet godina, vrati taj novac”.

Neke su odštete, zaostaci s kamatama, u Centru dr. Safet Mujić iznosile i više od 50.000 eura.  U kliničkoj bolnici iznosi su manji, ali je tužitelja više.

“U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici kažu kako su dosad isplatili blizu 1,5 milijuna eura. Procjenjuju kako bi ukupni iznos mogao iznositi do osam milijuna eura, da su sve presude prošle. Da je to stiglo na naplatu, u bolnici kažu kako bi ova ustanova propala”, izvijestio je Pavković.

Olakšanje u Upravi

U Upravi je, stoga, olakšanje. Očekuju povrat novca i deblokiranje računa. Tvrde kako se nisu osjećali obaveznim bilo što isplatiti već su to trebali učiniti oni u vlasti koji su sa sindikatima potpisivali ugovore, a nisu izdvajali svoj novac iz budžeta.

Ante Kvesić, direktor SKB Mostar, rekao je: “Taj kolektivni ugovor, pa i granski, nismo mi potpisali. Niti sudjelovali u radu, nego je netko to politički potpisao jer je tog časa nekome odgovarao mir. I cijenu plaćamo mi. Nikad nismo bili potpisnici kolektivnog ugovora, a već godinama nama skidaju s računa”.

U toku žalbenog razdoblja raste nervoza među zaposlenima, zbog povrata ili gubitka očekivanih sredstava, ali i dodatnih troškova.

“Svi smo očekivali novac. Pojedini djelatnici boje se tih sudskih troškova, sve ćemo mi morati podmiriti, je li”, kazala je pedijatrica Ljilja Džolan-Vukoja.

Kako se radi o neujednačenoj sudskoj praksi u identičnim predmetima, advokati najavljuju da će, ako ne uspiju u žalbi, pravni haos u vezi s mostarskim medicinarima rješavati u Strasbourgu.

Izvor: Al Jazeera