Mosul – centar kulture, tradicije i civilizacije

Mosul nije uzet u razmatranje samo iz vojnog ili političkog ugla, nego i kao grad civilizacije (Reuters)

Grad Mosul, centar pokrajine Niniva, na sjeveru Iraka, uživa poseban historijski i kulturni status i odlikuje se raznolikošću stanovništva, kao i strateškim položajem. Zbog svega navedenog, ovaj grad je postao centar interesiranja ne samo iračkih, nego i regionalnih i međunarodnih snaga.

Uprkos civilizacijskom i historijskom značaju Mosula te autohtonosti njegovih stanovnika, snage koje ga napadaju neće pridavati veliku pažnju svemu tome. One imaju za cilj eliminirati oružanu grupu Islamska država Irak i Levant, koja drži Mosul pod svojom kontrolom više od dvije godine, pa čak i ukoliko to dovede do uništavanja grada, ubijanja na hiljade njegovih stanovnika te raseljavanja na stotine hiljada njih.

Ovo je zaključak gostiju programa “Arapska stvarnost”, koji se emitira ponedjeljkom na kanalu Al Jazeera Arabic.

Planovi poslije ISIL-a

Liqa Makki, irački politički istraživač i pisac, smatra da se, zbog statusa koji uživa, Mosul našao u fokusu svjetske pažnje i velikog regionalnog interesiranja. Kao prvo, to je prvi veliki irački grad koji je ISIL zauzeo i krenuo iz njega u pravcu drugih iračkih područja.

Dodaje da ovaj grad zauzima geografski prostor između Sirije i Irana, stoga se mnoge računice vezuju za otvaranje kopnenog puta između ove dvije države preko Mosula. Također, ovaj grad se nalazi uz samu granicu autonomne regije Irački Kurdistan i nedaleko od Turske.

Kada je riječ o regionalnom i međunarodnom interesiranju za Mosul, Makki pojašnjava da bi bitka za ovaj grad mogla dovesti do ISIL-ovog kraja u Iraku. Time bi se otvorila prilika i za stavljanje ukraj ISIL-u u Siriji i njegovoj konačnoj eliminaciji.

Dodaje da mnoge regionalne i lokalne strane žele učestvovati u bici za Mosul, jer bi time ostvarile pravo na sudjelovanje u dogovorima koji će uslijediti u fazi nakon ISIL-a, ali i određivanju budućnosti Iraka i Sirije, a možda i cijelog Bliskog istoka.

‘Konekcija’ za nekoliko regija

Profesor moderne historije Sayyar Jamil smatra da je Mosul u fokusu svjetske pažnje zbog geografskog položaja ovog grada, budući da se nalazi između Kaspijskog, Crnog i Sredozemnog mora, kao i Arapskog zaljeva. Pored toga, grad ima veliki historijski značaj, uz kulturnu i demografsku raznolikost.

Imad Abdul Salam Rauf, profesor moderne historije na Univerzitetu Salahaddin, naglašava da se Mosul ističe po svom posebnom statusu ne samo u pogledu historije, nego i zbog geografske pozicije koju zauzima te predodređenja da bude “konekcija” za nekoliko regija.

Dodaje da Mosul nije uzet u razmatranje samo iz vojnog ili političkog ugla, nego i kao grad civilizacije. Ovaj grad je uvijek bio centar koji je prihvatao dolazak civilizacijskih struja iz različitih područja te bio je u stanju integrirati ih i pretvoriti u posebnu civilizaciju.

Izvor: Al Jazeera