Mosul: Iračke snage osvojile glavni most

Željezni most, oštećen tokom borbi krajem prošle godine, osvojile su jedinice federalne policije i jedinice za hitne reakcije (EPA)

Iračke snage, koje se bore protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Mosulu, preuzele su glavni most preko Tigrisa u srijedu i napreduju ka džamiji u kojoj je lider grupe proglasio halifat 2014. godine, objavile su federalne snage.

Osvajanje Željeznog mosta, koji povezuje istočni Mosul sa Starim gradom na zapadnoj strani, a koji kontrolira ISIL, znači da vlasti sada drže tri od pet mostova preko Tigrisa i potvrđuje tvrdnje iračkog premijera Haidera al-Abadija kako se bitka približava finalnoj etapi, prenose svjetske agencije.

Željezni most, oštećen tokom borbi krajem prošle godine, osvojile su jedinice federalne policije i jedinice za hitne reakcije Ministarstva unutrašnjih poslova, navode iz policije.

Do preuzimanja ovog mosta došlo je nakon žestokih uličnih borbi.

Udarac za ISIL

ISIL je upotrijebio automobile bombe, bombaše samoubice, snajpere, minobacače i bespilotne letjelice koje ispuštaju bombe kako bi pokušao odbraniti svoje nekad glavno uporište.

“Naše jedinice postepeno napreduju i sada su manje od 800 metara od džamije”, naveo je glasnogovornik federalne policije.

Gubitak Mosula bio bi ogroman udarac ISIL-u s obzirom na to da je ovaj grad bio de facto prijestonica grupe otkad se njen lider Abu Bakr al-Baghdadi proglasio čelnikom halifata, koji se prostirao u Iraku i Siriji.

Samoproglašenje je održano u mosulskoj džamiji Nuri u julu 2014. godine.

Izvor: Agencije