Mourinho: City može izboriti nastavak LP-a

Schmelzer: Ispunio mi se san iz djetinjstva, postigao sam pobjedonosni gol protiv Real Madrida (AFP)

Trener Real Madrida Jose Mourinho kazao je kako je njegov Real Madrid na dobrom putu ka eliminatornoj fazi nogometne Lige europskih prvaka uprkos porazu (1:2) u srijedu navečer od njemačke Borussije u Dortmundu i upozorio je kako je engleski Manchester City još opasan tim, iako zauzima posljednje, četvrto mjesto u grupi D.

Borussia je protiv „Kraljeva“ povela golom Roberta Lewandowskog u prvom poluvremenu, da bi Madriđani poravnali pogotkom Cristiana Ronalda prije nego je njemački reprezentativac Marcel Schmelzer u 64. minuti savladao Ikera Casillasa za trijumf prvaka Njemačke.

Ekipa iz Dortmunda preuzela je prvo mjesto od Reala u grupi sa sedam bodova, Španci imaju jedan manje, dok je treći holandski Ajax sa tri iz pobjede nad Cityjem od 3:1. „Građani“ imaju jedan bod.

Do kraja grupne faze ostala su još tri kola, a Mourinho smatra kako se engleski šampion još može vratiti u utrku ukoliko upiše sve pobjede. City dočekuje Ajax, potom Real i na kraju putuje Borussiji u Dortmund.

„Svi znamo da je ovo jaka grupa, neke druge su smiješne, a ova je veoma teška. Veliki tim će zasigurno ići iz ove grupe u Ligu Evrope, a nakon ovih rezultata stvorio se razmak između nas i drugih timova“, rekao je portugalski strateg nakon meča sa Nijemcima koji mu dolaze u goste na Santiago Bernabeu za dvije sedmice.

„Mi i Borussia smo u dobroj prilici da se plasiramo u nastavak, no City do kraja može sakupiti 10 bodova, pa zato mi moramo biti sigurni da na kraju imamo 11.“

“Senzacionalna noć”

Iako je devetostruki prvak „Starog kontinenta“, Real je nastavio sa lošim izdanjima na njemačkim stadionima. „Kraljevi“ su u 24 meča u Njemačkoj pretrpjeli 17 poraza, a jedinu pobjedu su upisali prije 12 godina.

„Puno smo promašivali, obje strane su imale šanse za pobjedu i mi smo, također, mogli dati još poneki gol i pobijediti. Ovo je bio veoma čudan meč, nijedan tim nije bio bolji, ali je bilo veoma napeto. Oni su bili dobro organizirani i veoma dobro se branili“, smatra Mourinho.


Mancini: Kriv sam za poraz [Reuters]

Nakon trijumfa nad Ajaxom od 1:0, šampion Njemačke je, potom, prije tri sedmice remizirao sa Manchester Cityjem (1:1), koji je do boda stigao kasnim penalom, da bi protiv „Kraljeva“ prikazao veoma borbenu igru.

„Presretan sam, ovo je senzacionalna noć, ovako nešto možete vidjeti samo u svojim najluđim snovima. Real Madrid je i dalje favorit u grupi, dok za nas nije uopće loša situacija“, izjavio je trener Borussije Jurgen Klopp.

Njegovi nogometaši su u srijedu navečer prikazali veoma discipliniranu igru i pokazali da su se oporavili nakon poraza na svom terenu u derbiju regije Ruhr od Schalkea 1:2 prošle subote, te savladali Real sa posjedom lopte od samo 40 posto.

„Ispunio mi se san iz djetinjstva, postigao sam pobjedonosni gol protiv Real Madrida“, kazao je Schmelzer.

„Kada sam šutirao samo sam želio da ide u okvir gola. Bilo je toliko igrača koji su stajali ispred mene i gola, bio sam siguran da će ga neko blokirati. Bilo je važno za nas da pokažemo povratak nakon poraza tokom vikenda. Moramo biti realni, ali i dobro igrati u Madridu.“

Loše pripreme

Nakon što je tim bio na udaru žestokih kritika prošle sezone, jer je zauzeo posljednje mjesto u grupi Lige prvaka, odbrambeni igrač Borussije Mats Hummels je rekao kako su igrači i dalje prizemljeni.

„Nismo previše ozbiljno shvatali sve te silne kritike iz prošle godine, ali i sada ne smijemo dozvoliti da nas ponesu dobri ovogodišnji rezultati. Još nismo ništa osvojili“, smatra on.

Menadžer engleskog prvaka Roberto Mancini kazao je kako je on kriv za poraz od Ajaxa u Amsterdamu.

„Građani“ su poveli u prvom poluvremenu pogotkom Samira Nasrija, da bi prije kraja te dionice meča domaćini poravnali preko Siema de Jonga.

Mancini je, nakon gola Niklasa Moisandersa za vodstvo Holanđana od 2:1 na početku drugog poluvremena, odlučio promijeniti formaciju na 3-5-2, da bi njegov tim 11 minuta kasnije primio još jedan gol. Strijelac za konačnih 3:1 za Ajax bio je Christian Eriksen.

„Mislim da je Ajax igrao bolje od nas. Vjerovatno je to moja greška, jer nisam dobro pripremio igrače za ovu utakmicu. Preuzimam krivicu za poraz. Pripreme su urađene na jedan način, no ovo je bilo drugačije i zato smo izgubili. Nismo potcijenili protivnika, no kada se pripremate mislite da će stvari ići jednim tokom“, rekao je italijanski strateg.

Međutim, Mancini je negirao navode kako je njegov taktički pristup kriv za poraz, kazavši kako je njegova jedina zamisao bila „da se trči i da se postignu golovi“.

„Promijenili smo zamisli za pet minuta kada smo željeli da imamo jednog igrača izdvojenog, ali na terenu uvijek imate 11 igrača. Prije toga smo primili dva gola. Ne mislim da je to bitno, može biti i tri, četiri, pet, šest, sedam golova. Ako neko želi to koristiti kao izliku, uredu, ali to nije bitno. Kada igrate trebate biti snažni, jer je jedna taktika: trči i postiži golove“, rekao je i dodao kako je pred Cityjem težak zadatak ako želi nastavak takmičenja u Ligi prvaka.

Izvor: Agencije