Mourinho na audiciji za Fergusonovu zamjenu

Biti bolji od Alexa Fergusona nikada nije bilo važnije za trenera Real Madrida Josea Mourinha nego u srijedu navečer, jer je njegova kratkoročna, a moguće i dugoročna budućnost u nogometu upitna uoči duela njegovog tima s Manchester Unitedom u osmini finala Lige prvaka (LP).

“Kraljevi” zaostaju za Barcelonom 16 bodova u španskoj Primeri, pa je sada portugalski stručnjak pod pritiskom da zabilježi uspjeh na evropskoj sceni i osvoji najveći trofej za tim iz Madrida po 10. put.

U Španiji je rašireno mišljenje da mu posao o tome ovisi.

U drugoj, intrigrantnoj varijanti vjerovatno najglamuroznijeg meča evropskog nogometa, Mourinho možda ovaj meč na “Santiago Bernabeu” vidi kao audiciju za šansu da zamijeni Fergusona u Unitedu kada 71-godišnji Škot odluči okončati dugogodišnji angažman na Old Traffordu.

Mourinho je poražen u dva od 14 susreta s Fergusonom u proteklim godinama i dugo je smatran favoritom da ga naslijedi, a s kojim je postao blizak prijatelj.

Vjerovatno će podijeliti flašu crvenoga vina nakon prvog meča u Madridu, a i nakon revanša u Engleskoj 5. marta.

Ferguson nema ni najmanju sumnju ko ima veća očekivanja od, kako ga je Mourinho nazvao, “meča koji svijet očekuje”.

“Mislim da im je glavna meta LP. Loše su počeli sezonu i malo su ganjali svoj rep, dok je Barcelona u nevjerovatnoj formi. Mislim da se Jose jako koncentrirao na LP, u to ne sumnjam uopće”, kazao je škotski stručnjak.


Ronaldov susret sa bivšim klubom [Getty]

“Može nam biti teško tamo, ali su i oni pod velikim pritiskom. Mi se trenutno borimo na tri fronta.”

Ljubavna priča

Ferguson također nije štedio riječi hvale za dolazeći meč timova koji su ukupno osvojili 12 izdanja elitnog evropskog takmičenja.

“Mislim da je ovo najjači meč, jači čak i od utakmice United – Barcelona. United i Madrid su kao ljubavna priča, koja privlači cijeli svijet”, smatra on.

Dodatni začin utakmici je prisustvo na terenu jednog od najboljih igrača svijeta Cristiana Ronalda, koji će igrati protiv starog kluba, koga je napustio 2009. godine za rekordno obeštećenje od 124 miliona dolara.

Ronaldo: Nikad za City

Cristiano Ronaldo je u srijedu izjavio da nikad ne bi mogao zaigrati za Manchester City, jer njegovo srce “pripada Unitedu”.

Portugalac je od 2003. do 2009. godine igrao za Manchester Uniteda, s kojim je došao i do trofeja u Ligi prvaka.”Da igram za City, a ne United? Naravno da to ne bih uradio. Zašto? Zato što moje srce pripada Unitedu”, kazao je Ronaldo engleskim medijima.

Poslednjih mjeseci mediji u Španiji špekulirali su o tome da će Ronaldo na kraju sezone otići iz Reala.

Malo je klubova u Evropi koji bi mogli finansijski ispratiti Ronaldove zahtjeve, a jedan od njih je Manchester City, čiji je vlasnik Sheik Mensur bin Zajed iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata (UAE).

Ronaldo je postigao tri gola proteklog vikenda protiv Seville u Primera ligi, čime se povećao broj postignutih golova u 2013. godini na 13.

“Nadam se da će nastaviti s tim, on je jedinstven igrač u našem timu”, kazao je odbrambeni igrač “Kraljeva” Sergio Ramos.

Domaćin je blagi favorit u prvom meču zbog činjenice da je slavio u osam u posljednjih devet mečeva LP-a na svom terenu.

“Smatram da Real Madrid ima bolji tim, no moramo to dokazati na terenu, jer United ima veoma ujedinjen tim, kao i u svim proteklim godinama”, izjavio je Ronaldo za UEFA.com.

Mourinho je odmarao igrače veznog reda Xabija Alonsa, Mesuta Oezila i Samija Khediru tokom vikenda, pa se očekuje njihov povratak na teren.

United će vjerovatno posebnu pažnju posvetiti Alonsu, kreatoru igre, koji često “lansira” Ronalda pri kontranapadima.

Golman Iker Casillas pauzira zbog povrede ruke, pa će na golu biti Diego Lopez.

U timu “Crvenih đavola” neće biti veterana sredine terena Paula Scholesa zbog povrede koljena, no Ashley Young i golman Anders Lindegaard su se oporavili i vratili u tim.

Ferguson će vjerovatno u odbranu vratiti Rija Ferdinanda, kao i Michaela Carricka u vezni red, koji su se odmarali protiv Evertona tokom vikenda u Premier ligi.

Zimska pauza

Šahtjor iz Donjecka nije bio besposlen tokom zimske pauze ukrajinskog prvenstva i čekao dolazak njemačkog prvaka Borussije iz Dortmunda, s kojim će u srijedu navečer odigrati prvi meč osmine finala LP-a.

Pauza od tri mjeseca završava tek 1. marta, no Šahtjor je odigrao 12 prijateljskih utakmica, od kojih je 10 riješio u svoju korist.

Tim je u punoj snazi i želi predstaviti novo pojačanje u najboljem svjetlu, 25-godišnjeg brazilskog napadača Taisona, koji je došao iz Metalist Harkova u januaru.


Lucescu sa pojačanjem Taisonom [AFP/Getty]

“Ne smijemo primiti gol na domaćem terenu. Šahtjor se sprema za ovaj meč kao da je finale”, kazao je Brazilac.

Na putu do osmine finala, ukrajinski tim je u grupi eliminirao branitelja naslova, engleskog Chelseaja, dok je Borussia izborila nastavak iz grupe u kojoj je bio engleski šampion Manchester City.

Njemačka ekipa, kako bi se plasirala u četvrtfinale po prvi put od 1998. godine, mora prikazati vrhunsku igru na gostovanjima, koja ju je krasila i ranije.

Ovaj put za rivala ima čvrst tim, koji se brzo nameće kao prepoznatljiv u Evropi.

Dortmund također treba pokazati da se oporavio od poraza u Bundesligi od sedmoplasiranog Hamburga (1:4) proteklog vikenda.

Trener Borussije Juergen Klopp vjerovatno neće moći računati na veznjaka Kevina Grosskreutza, koji je prehlađen, kao i Ilkaya Guendogana, koji ima problema s bolovima u stopalu.

Sa druge strane, vraća se Marcel Schmelzer, koji se oporavio od povrede noge.

“Nismo dobro igrali protiv Hamburga i zasluženo smo poraženi, ali ćemo biti bolji u srijedu”, kazao je Klopp.

Šahtjar je dobro svjestan da je Borussia tim koji se brzo oporavlja.

“Mi imamo dobra iskustva protiv njemačkih timova, no Dortmund je bio prvi u najjačoj grupi i to dovoljno kazuje o njihovoj snazi”, izjavio je trener Ukrajinaca Mircea Lucescu.

“Nijedan tim iz Bundeslige ne igra tako tečno i s tako preciznim pasovima. Međutim, mi smo dostigli takav nivo razloga da se prvo koncentriramo na svoje pripreme, a zatim mislimo na rivalski tim.”

Izvor: Agencije