Može li S. Arabija podnijeti troškove megaprojekata?

Samo grad Neom, kao jedan od najvažnijih najavljenih projekata, i ugovor sa SoftBank grupom imaju vrijednost od 700 milijardi dolara (AP)

Sajt Oil Price navodi da veliki broj naslova o saudijskim projektima vrijednim stotine milijardi dolara daje osjećaj da je Saudijska Arabija i dalje izuzetno bogata nacija, koja može priuštiti sve te projekte, čak i bez uvrštenja državnog naftnog giganta Aramca na globalnu berzu. Prema tom sajtu, koji se bavi pitanjima svjetske energije, istina je sasvim drugačija od toga. Saudijska Arabija ne može podnijeti te troškove, pa čak ni u slučaju uvrštenja Aramca na berzu, što potvrđuju jednostavni proračuni, navodi sajt.

Samo grad Neom, kao jedan od najvažnijih najavljenih projekata, i ugovor s grupom SoftBank imaju vrijednost 700 milijardi dolara. Ako se tome doda i ugovor od deset milijardi dolara s Egiptom za osnivanje još jednog pametnog grada, zatim ugovor o rafineriji nafte s tri indijske kompanije vrijedan 44 milijarde dolara i nekoliko manjih projekata, poput rafinerije u Maleziji od sedam milijardi dolara, petrohemijski kompleks u Saudiji vrijedan pet milijardi dolara, onda ukupan iznos svega spomenutog iznosi 766 milijardi dolara.

Nafta ispod cijene

Sajt skreće pažnju na to da Saudijska Arabija neće sama finansirati te projekte, ali se podrazumijeva da će pokriti određeni dio troškova, koji u pojedinim projektima mogu iznositi čak i polovinu ukupnog iznosa. Iako to nisu svi projekti koje je Saudijska Arabija ugovorila, pod pretpostavkom da će stopa učešća Rijada iznositi pola, što znači 383 milijarde dolara, postavlja se pitanje hoće li ta država moći to podnijeti?

Odgovarajući na to pitanje, Oil Price navodi da saudijski državni investicijski fond ima sredstva od 250 milijardi dolara. Planovi su da se on do 2020. proširi na 400 milijardi dolara lokalnim i međunarodnim investicijama. Također, nafta je i dalje ispod cijene potrebne za postizanje saudijskog cilja, a to je 80 dolara po barelu.

U međuvremenu, budžet Saudijske Arabije za 2018. ima deficit 52 milijarde dolara, dok neki posmatrači smatraju da Kraljevina proširuje aktivnosti izvan svojih kapaciteta.

Oil Price dodaje da uvrštenje Aramcoa na berzu neće moći pokriti sve troškove saudijskih mega-projekata, pogotovo zato što pojedini izvještaji upućuju na to da vrijednost kompanije ne prelazi 1,1 trilion dolara uprkos tome što Saudijska Arabija procjenjuje tu kompaniju na dva triliona.

Vizija prestolonasljednika

Čak i pod pretpostavkom da Aramco zaista vrijedi dva triliona dolara, navodi Oil Price, pet posto dionica koje Rijad planira prodati donosi 100 milijardi dolara u najboljem slučaju. Uz 250 milijardi dolara u saudijskom državnom investicijskom fondu dolazi se do ukupno 350 milijardi, odnosno 33 milijarde dolara manje od prve pretpostavke vezano za šest iznad navedenih investicija koje je Saudijska Arabija preuzela.

Također, list The Financial Times proveo je neka istraživanja vezano za Aramco koja su pokazala da je kompaniji potrebno da trgovina nafte bude po cijeni 120 dolara do 2023. kako bi vrijednost Aramca iznosila dva triliona dolara. Međutim, po cijeni 64 dolara po barelu nafte vrijednost Aramca neće preći 1,1 trilion dolara.

Oil Price ovdje postavlja pitanje: mogu li ti projekti postati realnost imajući u vidu da to nisu jedine stvari na koje Rijad treba trošiti novac u sljedećim godinama?

U odgovoru na pitanje sajt kaže da to niko ne može sa sigurnošću tvrditi jer postoji previše varijabli, a šanse izgledaju veoma slabe zbog brojnih izazova, među kojima su nestabilna cijena nafte i sumnja u spremnost investitora da postanu vlasnici u Aramcu. Osim toga, Vizija 2030, program saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, mogla bi završiti kao plan koji mu je prethodio, Vizija 2025, navodi Oil Price.

Izvor: Agencije