Može li se Theresa May ‘nositi’ s Merkel?

Velika Britanija je u srijedu dobila novu premijerku. Theresa May preuzela je dužnost od Davida Camerona. May je nedavno izabrana za čelnicu Konzervativne stranke i automatski preuzima premijersku funkciju.

Pedesetak kilometara zapadno od Londona i centra političkog života nalazi se Maidenhead, bogati gradić. Tu je nova premijerka Theresa May počela političku karijeru. Već 19 godina predstavnica je ovog regiona u britanskom Parlamentu i ovdje uživa veliku podršku.

“Ona je snažna žena, i upravo to nam treba”, kaže stanovnica Maidenheada.

Njen sugrađanin dodaje da posao koji je preuzela nije nimalo jednostavan.

“To je hod po žici, ali mislim da ona to može.”

Nepoznata van Velike Britanije

Theresa May se brzo pokazala kao mudra političarka i brzo se probila u sami vrh Konzervativne stranke, gde je vršila niz važnih funkcija. U govoru iz 2002. godine pozvala je na reformu stranke i rad na ispravljanju negativne slike u javnosti.

“Znate kako nas neki zovu – podmukla stranka”, rekla je ona tada.

Taj se pristup najzad isplatio. Konzervativna stranka pobijedila je na izborima 2010. godine. Pravu političku snagu Theresa May je iskazala na poziciji ministrice unutrašnjih poslova. Među njene najveće političke uspjehe ubraja se protjerivanje muslimanskog vjerskog lidera Abu Qatade u Jordan. No, upravo taj potez doveo je u sukob s Evropskim sudom za ljudska prava, koji je osporio tu presudu.

Van Velike Britanije Theresa May je relativno nepoznata političarka. Do sada se njena saradnja s Evropom uglavnom svodila na razmjenu podataka. 

Postavlja se pitanje je li ona dovoljno sposobna “nositi se” s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pogotovo kada je riječ o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera