Mračna strana 3D printera

3D printerima se mogu praviti napredni protetički udovi po niskim cijenama (EPA)

Piše: Mario Pejović

Malo je uređaja koji su se pojavili od početka ovog milenija, a koji  predstavljaju takvo revolucionarno otkriće kao 3D printeri. Život “malog” čovjeka se uveliko popravio, jer zahvaljujući ovim mašinama su za relativno male iznose mogli doći do potrebnih dijelova za sve i svašta, praviti napredne protetičke udove za djelić cijene od prije samo par godina.

Medicina je došla u mogućnost da “printa” dijelove tijela, što je ranije bilo potpuno nezamislivo.

Nažalost, kako to obično biva, kriminalci širom svijeta su objeručke prigrlili novu tehnologiju, pa se na internetu mogu naći razni planovi za kloniranje automobilskih ključeva u svrhu krađe benzinskih ljubimaca, planovi za ključeve policijskih lisica, opreme potrebne za krađu podataka korisnika bankomata, pa čak i za proizvodnju vatrenog oružja. Za kriminalce koji u svojim rukama imaju napredne 3D printere, doista je samo nebo granica.

Proces izrade

3D printanje, ili stručnije aditivna proizvodnja, način je brze izrade prototipa kojim se izravno iz 3D računarski dizajniranog (CAD) programa izrađuju fizički predmeti u prostoru.

Za razliku od klasičnih obrada odvajanjem čestica poput tokarenja, glodanja ili bušenja, aditivnim postupcima se tvorevina izrađuje u jednom koraku, izradom modela sloj po sloj, pojašnjava Dino Ranogajec. 

Iako ova tehnologija potencijalno otvara vrata za razne nezakonite i opasne aktivnosti, bilo koja vrsta ograničavanja i kontrole takvih uređaja je i neučinkovita i kontraproduktivna, kažu stručnjaci.

Brojne zloupotrebe

Glavni urednik časopisa Defender Marko Ćustić ističe da nema tehnologije na svijetu koja se ne može zloupotrijebiti, što važi i za 3D printere.

“Vršiti neke posebne kontrole uređaja koji naručite s Aliexpressa za 250 dolara je nemoguće, a i prilično besmisleno. Za zle namjere se može upotrijebiti i kutija šibica, pomoću koje možete zapaliti šumu za ljetne suše.”

Ćustić naglašava da je svako naučno otkriće moguće iskoristiti i za dobro i za zlo. “Tako je bilo otkad postoji ljudska vrsta.”

Međutim, ne treba demonizirati korisnu tehnologiju kao što su 3D printeri, kaže on.

A upravo njihova korisnost običnim ljudima je razlog zašto trebaju biti dostupni svima, bez ikakvih kontrola i ograničenja, smatra Dino Ranogajec, zastupnika 3DPandoras printera za područje bivše Jugoslavije.

3D printeri se mogu kupiti i na našim tržištima

“Zamislite koliko bi Nike bio oduševljen da vam već danas može naplatiti 130 eura za fajl s planom za printanje tenisica, umjesto da ih mora proizvesti i transportirati do trgovine u kojoj ćete ih kupiti. Sad zamislite da je baš vaša država jedina u regiji koja traži registraciju printera, prodaje tvari za 3D printere kao kontrolirane supstancije i slično. Jasno je koji bi to zaostatak bio za svijetom”, ocjenjuje Ćustić.

Što se tiče potencijalnog naoružavanja opasnih grupa, Ćustić smatra da dobro organizirana banda ili teroristička grupa lako može kupiti na crnom tržištu kvalitetno oružje iz klasične proizvodnje i da će radije to učiniti nego se izlagati riziku samoranjavanja od eksplozije printanog vatrenog oružja sumnjive kvalitete.

“Tu ostaje, naravno, mogućnost unošenja posve plastičnog 3D printanog oružja preko kontrolnih točki na kojima je osiguranje opremljeno detektorima metala. Ali, naravno, postoje i drugi opasni predmeti koje se ne može otkriti detektorima metala, primjerice keramički noževi. Ograničenja 3D printera ne bi mogla spriječiti eventualne takve planove za otmicu zrakoplova i slično”, smatra stručnjak za sigurnost.

Zbog svega navedenog, stručnjaci smatraju da, unatoč potencijalnim malicioznim primjenama, ograničavanje prodaje i dostupnosti tehnologije 3D printera predstavlja loš potez, koji bi imao negativne posljedice za obične ljude.

Izvor: Al Jazeera