Mrđi i Babiću po 15 godina za zločine počinjene u Prijedoru

Pred sudom u Hagu Darko Mrđa je priznao da je učestvovao u ubistvu 150 zatočenika (EPA)

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak bivše prijedorske policajce Darka Mrđu i Zorana Babića na po 15 godina zatvora, zbog ubojstava i drugih nečovječnih djela počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora polovicom 1992. godine.

Istom presudom, Radenko Marinović je oslobođen optužbi.

Na presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN.

Babić i Mrđa, bivši pripadnici interventnih vodova pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, osuđeni su za sudjelovanje u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sustavnog napada vojske i policije Republike Srpske.

Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude.

Zoran Babić već u zatvoru

Ovo je treća presuda Babiću, koji se već nalazi na izdržavanju kazne zbog zločina počinjenih na Korićanskim stijenama, a Marinović i Mrđa se brane sa slobode.

Mrđa je odslužio 11 od 17 godina zatvora, na koliko je osuđen u Haškom sudu zbog zločina počinjenih na Korićanskim stijenama.

Godine 2013. vratio se u Prijedor, podsjeća Anadolija.

Pred sudom u Haagu Mrđa je priznao da je sudjelovao u ubojstvu 150 zatočenika koji su tijekom ljeta 1992. godine prevezeni na Vlašić pod izlikom razmjene.

Na lokalitetu Korićanskih stijena srpski su vojnici i policajci zatočenike istjerali iz autobusa i strijeljali ih, a njihova su tijela pobacali u provaliju.

Izvor: Agencije