Mreža za ljudska prava: Nad Rohinjama se vrši vidljiv genocid

Rohinje, Izbjeglice
Najmanje 750.000 Rohinja je prošle godine, pred ofanzivom armije Mijanmara, pobjeglo u Bangladeš (EPA)

Međunarodna zajednica ne poduzima konkretne korake u borbi protiv genocida koji se vrši nad Rohinjama, upozorila je Burmanska mreža za ljudska prava (BHRN) sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“Međunarodna zajednica ne preduzima konkretne korake protiv mijanmarske vlade i njene vojske koja proganja muslimane u državi Rakhine, i to ih podstiče da stvaraju više problema i napadaju narod”, izjavio je Kyaw Win, izvršni direktor BHRN-a, javlja Anadolija.

Istakao je da UN ne preduzima mjere protiv “vidljivog genocida”, napomenuvši kako su delegacije Vijeća sigurnosti UN-a posjetile državu Rakhine.

“Vijeće sigurnosti UN-a je podijeljeno u odlučivanju protiv mijanmarske vlade i njenom dovođenju pred Međunarodni krivični sud”, kazao je Win.

Dodao je da je progon Rohinja počeo od mijanmarskih budista, te da su sada u tu operaciju uključeni i pripadnici drugih vjera.

Govoreći o krizi u Bangladešu, gdje je izbjeglo na stotine hiljada pripadnika Rohinja, Win je upozorio da će sezona monsuna ugroziti više od 200.000 izbjeglica.

Najugroženija etnička grupa

Arakanski muslimani su već godinama najugroženija etnička grupa u svijetu, a od prošle godine se suočavaju s novim valom nasilja.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima, u Arakanu je 70-ih godina prošlog stoljeća živjelo najmanje dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Međunarodna organizacija Ljekari bez granica saopćila je u decembru prošle godine da se vjeruje da je najmanje 6.700 muslimana ubijeno u prvom mjesecu akcija koje je mijanmarska vojska u Arakanu započela 25. augusta 2017.

Izvor: Agencije