Oglasi

Mrkić: Moguće povlačenje tužbi za genocid

Ministar vanjskih poslova Srbije kazao da je moguć dogovor Zagreba i Beograda oko povlačenja tužbi.
Mrkić je rekao da će Srbija i dalje raditi na razvijanju dobrosusjedskih odnosaEPA

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je moguć dogovor o povlačenju tužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

Kazao je kako se Srbija i Hrvatska trebaju „bez privlačenja reflektora“ dogovoriti o onome što je od zajedničkog interesa dvije države, o čemu je već razgovarao sa hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić.

„Na obe strane sazreva svest da treba raditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće naraštaje“, izjavio je Mrkić za Večernje novosti.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Mrkić je rekao da će Srbija i dalje raditi na razvijanju dobrosusjedskih odnosa, podsjetivši da je ta zemlja predsjedavala svim regionalnim inicijativama i pokazala koliko je tome predana.

On je kazao da Evropa ne traži od Srbije priznanje Kosova i da vanjskopolitička aktivnost Srbije, uz poštivanje Ustava, mora biti usmjerena ka očuvanju teritorijalnog integriteta da bi se spriječilo da secesija dobije dublji korijen.

'Dvostruki aršini'

Odgovarajući na pitanje da li očekuje promjenu odnosa međunarodne zajednice i prestanak politike "dvostrukih aršina", Mrkić je rekao da očekuje da će u „vremenu koje dolazi doći do ravnoteže“.

On je istakao da od pregovora sa Prištinom očekuje da donesu "nešto što će biti zdravo za obje strane", ali da je to moguće samo ako su obje strane na to spremne, napomenuvši da se stiče utisak da je do sada samo Beograd činio ustupke, a da je druga strana ta koja samo "reda zahtjeve".

Prema njegovim riječima, zadatak Ministarstva vanjskih poslova je da u međunarodnim nastupima zastupa stav Srbije, a to je da moraju biti poštovane Rezolucija 1244 Ujedinjenih naroda i ostale međunarodne pravne norme.

Izvor: Agencije