Mrkić: Ne želimo da Albanci pate

Mrkić: Istorija nas uči da su pri političkim pregovorima sve opcije na stolu (AFP)

Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić je izjavio da bi Srbija odustala od članstva u Evropskoj uniji (EU) ukoliko bi ono bilo uslovljeno priznanjem Kosova, prenosi Tanjug.

“Mi bi onda odustali od članstva”, odgovorio je ministar vanjskih poslova Srbije u intervjuu njemačkom listu Tagesspiegel na pitanje o tome šta bi se dogodilo ako EU Beogradu postavi priznanje Kosova kao uslov za prijem.

Mrkić je, upitan da li bi Srbija mogla prihvatiti nezavisnost Kosova ako bi istovremeno došlo do razmjene teritorija, odgovorio da “nas istorija uči da su pri političkim pregovorima sve opcije na stolu”.

Ocijenio je da, ako strane zaista žele, mogu naći rješenje i naglasio da “crvenu liniju” za Srbiju povlači, odnosno određuje samo Ustav države.

“Želimo da kosovski Albanci mogu da vode normalni život i nemamo nikakvih interesa da oni pate”, rekao je Mrkić.

Govoreći o načinima za poboljšanje odnosa s Kosovom, ukazao je da se razgovori s Prištinom održavaju u konstruktivnoj atmosferi.

Potreba za diskusijom

“Dijalog između nas i Prištine, koji moderira EU, vodi se, na našu inicijativu, na najvišem nivou između našeg šefa Vlade i vođstva u Prištini. Razgovori se održavaju u konstruktivnoj atmosferi. Ustvari, do sada se nije govorilo o zaista senzibilnim temama. Takozvani Kosovari, albanska manjina u Srbiji, očekuju da dobiju sve što žele”, kazao je Mrkić i dodao da njih u tome, između ostalih, podržava i Njemačka.

On je upozorio da, ako se zaista želi održivo rješenje, tada ono mora biti prihvatljivo za obje strane.

“Albanci su svoju takozvanu državu osnovali na srpskoj teritoriji. Mi smo spremni da prihvatimo realnosti, ali to moraju, takođe, svakako i oni da učine.”

Na konstatciju lista da je, prema Ustavu, Kosovo dio Srbije i pitanje da li potpuna nezavisnost isključena, Mrkić je ukazao na potrebu diskusija i razgovora, kako bi se vidjelo kakvu viziju budućnosti ima Priština.

Na ocjenu lista da su, posebno Bosna i Hercegovinu i Hrvatska, uznemireni zbog izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da u Srebrenici nije bilo genocida, Mrkić je rekao da ne želi komentirati izjave i, navodeći da je na početku bilo strahovanja koja se tiču nove Vlade, podvukao da su u međuvremenu kontakti sa susjedima veoma dobri.

Upit o Mladiću

Ono što, međutim, prijeti tim odnosima je najnovija odluka Haškog tribunala (ICTY) o dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču, puštenih na slobodu, smatra Mrkić.

“Ti generali su odgovorni za veoma mnogo srpskih žrtava. Time su srpske žrtve degradirane u žrtve druge klase, žrtve, preko kojih čovek jednostavno može preći”, kazao je i dodao da su čak i Srbi koji su godinama bili za saradnju s Hagom razočarani.

“To je, očito, bila poliltička odluka”, istakao je ministar, koji je, na pitanje o tome ko bi mogao politički utjecati na ICTY, odgovorio da to znaju samo sudije odgovorne za odluku.

Na hipotetičko pitanje šta bi Srbija danas učinila ako bi bila pred odlukom da izruči generala bosanskih Srba Ratka Mladića, odgovorio je da je tom odlukom (o generalima) sve dovedeno u pitanje.

Naglašavajući da nema nijednog jedinog Hrvata iz Hrvatske koji mora služiti kaznu za masakr nad Srbima, Mrkić je rekao da na drugoj strani, međutim, ima 50 Srba – među njima su visoko rangirani predstavnici vojske, policije i tajnih službi – ukupno osuđenih na skoro 1.000 godina zatvora.

“Ta presuda je uništila puno od poverenja koje smo mi u regionu mukotrpno gradili. Mi smo, međutim, odlučni da nastavimo proces pomirenja”, kazao je Mrkić.

Izvor: Agencije