Mrtva trka na izborima u Zagrebu i Splitu

Pravo biranja ima 2 miliona 791 hiljadu birača (Al Jazeera)

Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Najveća borba vodi se u Zagrebu i Splitu, gdje su gotovo poravnati Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, odnosno Andro Krstulović Opara i Željko Kerum.

Bandiću je, po tim podacima, povjerenje dalo 49,15 posto, a Mrak Taritaš 48,52 posto.

U Splitu vodi Krstulović Opara (45,85 posto), Kerumu je povjerenje dalo 43,26 posto, no bilo je i 10,89 posto nevažećih listića.

Što se tiče Rijeke i Osijeka, Vojko Obersnel i Ivica Vrkić već sad mogu računati na novi mandat.

Obersnel ima veliku prednost u odnosu na Hrvoja Burića, a Ivan Vrkić u odnosu na Ivanu Šojat.


Po izlaznim anketama na lokalnih izborima u Hrvatskoj, a na osnovu podataka koje su nacionalne TV kuće prikupile do 19 sati, i dalje je vrlo neizvjesna utrka u Zagrebu i Splitu.

Za Milana Bandića je, po tim anketama, glasalo 51,06 posto birača, a za Anku Mrak Taritaš 48,94 posto.

Kad je Split u pitanju, Željku Kerumu pripalo je 50,74 posto glasova, a njegovom protukandidatu Andri Krstuloviću Opari 49,26 posto.

Vrlo izvjesna je nova pobjeda SDP-ovca Vojka Obersnela u Rijeci, kojem je po izlaznim anketama pripalo 58,48 posto glasova. Za Hrvoja Burića glasalo je 41,52 posto birača. 

Po prvim izlaznima anketama za grad Osijek, Ivanu Vrkiću pripalo je 65,86 posto glasova, a Ivani Šojat 34,14 posto.


Po izlaznim anketama koje su objavile nacionalne televizije u Hrvatskoj, trka je neizvjesna u Zagrebu i Splitu, gdje Milan Bandić i Željko Kerum vode s manje od tri posto razlike, dok u Rijeci pobjeđuje Vojko Obersnel, a u Osijeku Ivan Vrkić.


Nešto manje od 700.000 birača, odnosno njih 27, 45 posto glasalo je do nedjelje poslijepodne u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, to je gotovo osam posto manje u odnosu na prvi izborni krug, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 17 sati.

Prije dvije sedmice, do 16:30 sati na nivou države glasalo je 35,15 posto birača.

Najviše birača, gotovo polovina, izašla je u Ličko-senjskoj županiji, zatim u Zadrskoj (45,34 posto), najmanje u Vukovarsko-srijemskoj (21,7 posto).

U Zagrebu je glasalo 28,9 posto birača, u Splitu 26,7 posto, u Osijeku 23,6 posto te u Rijeci 20,  posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49,9 posto.

Državno izborno povjerenstvo je istaknulo kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, niti nepravilnosti.

Birališta otvorena od 7 sati

Birališta u Gradu Zagrebu, osam županija, 54 grada i 102 općine, otvorena su jutros u 7 sati.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada, ali i u Metkoviću, Varaždinu, Dubrovniku te Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj županiji.

Kao i u prvom krugu, 21. maja, na lokalnim izborima pravo izbora imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

Birači, dakle, ne mogu glasati izvan mjesta prebivališta, niti se glasa u inostranstvu. Pravo biranja ima 2 miliona 791 hiljadu birača, koji glasaju na 4. 473 biračka mjesta.

Manje listića i kandidata

Današnji izbori za birače su jednostavniji nego u prvom krugu. Pripremljeno je manje glasačkih listića i glasa se za manje kandidata, na svakom listiću samo po dva, podsjeća potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstava (DIP) Vesna Fabijančić Križanić.

Izabran će biti kandidat koji donije veći broj glasova birača koji su glasali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.

Lokalna izvršna vlast bira se na četiri godine, a odštampano je i distribuirano 3.321.800 glasačkih listića.

Iako praksa pokazuje da se drugom krugu odazove nešto manje birača nego u prvom, birači trebaju iskoristi svoje pravo birati čelnika koji će iduće četiri godine upravljati njihovom sredinom i proračunskim novcem, ponovila je potpredsjednica DIP-a i navodi da se prvom krugu odazvalo nešto više od 46 posto birača.

Na provedbi izbora angažirao je 50-ak hiljada ljudi, javlja agencija Hina.

Prvi rezultati

Prvi privremeni rezultati bit će na DIP-ovoj stranci dostupni ranije nego inače – već od 20 sati.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati izvijestiti o odazivu birača.

Današnji dan će, napominje hrvatska agencija, donijeti odgovore na nikad neizvjesnije lokalne izbore. Znat će se hoće li Zagrebom i dalje, u šestom mandatu, upravljati Milan Bandić ili Anka Mrak Taritaš (HNS/SDP), hoće li Split, nakon što mu je to već jednom ‘pošlo za rukom’ ponovno voditi Željko Kerum (HGS) ili pak Andro Krstulović Opara (HDZ).

Izglede za još jedan mandat na čelu Rijeke ima SDP-ov Vojko Obersnel, uvjet je da pobijedi nezavisnog Hrvoja Burića, isto u Osijeku mora napraviti Ivica Vrkić, s kojim je u drugi izborni krug ušla HDZ-ova Ivana Šojat.

Nedjelja će pokazati ‘pripada’ li Metković Mostu ili HDZ-u. Taj grad za Most ima posebno, gotovo simboličko značenje, HDZ, pak, nakon što se na nacionalnom nivou razišao s Mostom, želi pobijediti baš u Metkoviću, Mostovoj Katarini Ujdur suprotstavlja svog Dalibora Miluna.

HDZ ima jakog kandidata u Dubrovniku, Mate Franković u drugi je krug ušao sa znatnom prednošću ispred HNS-ova Valentina Dujmovića. Iste sreće u Kninu nije bila dugogodišnja HDZ-ova gradonačelnica Josipa Rimac, nezavisni Marko Jelić dobio je u prvom krugu više glasova od nje.

Vlast u Varaždinu, Kninu, Imotskom

Povratnik u politiku i bivši gradonačelnik Ivan Čehok pokušat će u Varaždinu pobijediti Alena Kišića, SDP-ova kandidata kojeg podržava HNS.

Iako je često izvan svih fokusa, pratit će se i ishod izbora u Imotskom. Grad u kojem tradicionalno pobjeđuje HDZ, birat će između HDZ-ova Ivana Budalića, kojem je pobjeda izmaknula ‘za dlaku’ i nezavisnog Ivice Kukavice.

Zanimljive izborne bitke vode se i u županijama – Splitsko-dalmatinska župana bira između HDZ-ova Blaženka Bobana i Mostova Mira Bulja, Dubrovačko-neretvanska između Nikole Dobroslavića (HDZ) i Nikole Grmoje (Most), Vukovarsko-srijemska između HDZ-ova Bože Galića i nezavisnog, a zapravo Mostova Tomislava Panenića.

U Varaždinskoj se sučeljavaju HNS-ov župan Predrag Štromar i reformist Radimir Čačić, bivši HNS-ovac i bivši župan kojemu je Štromar tada bio zamjenik.

Izvor: Al Jazeera i agencije