MSF: Još 16 osoba umrlo od gladi u Madayi

Humanitarni radnici kažu da su vidjeli djecu koja su jedva govorila i hodala i roditelje koji su djeci davali tablete za spavanje da bi prikrili glad (AP)

Još šesnaest osoba umrlo je od gladi u opkoljenom sirijskom gradu Madayi otkako je konvoj humanitarne pomoći ušao u taj grad tokom januara, saopćila je humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF).

Deseci stanovnika ovog grada u opasnosti je da umre zbog teške neuhranjenosti, prenose agencije.

MSF je također upozorio da su sirijska Vlada i njeni saveznici blokirali puteve da neophodni lijekovi i druga pomoć stignu do grada sa oko 20.000 stanovnika, prenosi AP.

Ova organizacija je također registrirala 320 slučajeva neuhranjenosti, a upozorila je da će 33 ljudi umrijeti ako ne dobiju efikasan i hitan tretman.

Humanitarni radnici koji su ušli u Madayu opisali su izgladnjele stanovnike, djecu koja su jedva govorila i hodala i roditelje koji su svojoj djeci davali tablete za spavanje kako bi “prikrili” glad. 

Humanitarna pomoć

U opkoljene sirijske gradove, među kojima je i Madaya, 19. januara dopremljena je nova humanitarna pomoć, saopćio je UN. 

UN, Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) i sirijska humanitarna organizacija Crvenog polumjeseca (SARC) dopremili su pomoć mjestima Zabadani i Madaya, koja se nalaze u blizini granice s Libanom, kao i u nekim mjestima u provinciji Idlib.

Oni su dobili pomoć u nafti, hrani i lijekovima.

Izvor: Agencije