Mubarak osuđen na tri godine zatvora

Mubarak je prošlog maja osuđen na tri godine zatvora (Reuters)

Egipatski sud je osudio bivšeg egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka i njegova dva sina na tri godine zatvora zbog korupcije.

Mubarak je prošlog maja osuđen na tri godine zatvora zbog preusmjeravanja javnih sredstava namjenjenih za renoviranje predsjedniče palate.

On je novac koristio da bi proširio svoje bogatstvo.

Njegova dva sina su tada, u istom slučaju dobila četiri godine zatvora.

Odijela i naočale

Mubarak i njegova dva sina Alaa i Gamal su bila prisutna na sudu za vrijeme izricanja presude, a svi su nosili odijela i naočale.

Agencija AFP je javila će njihovi advokati pokušati uložiti žalbu na presudu.

Mubarakove pristalice su negodovale dok je sudija Hassan Hassanin izricao presudu.

Mubarak je bio treći predsjednik Egipta, a nakon 30 godina na čelu države s vlasti se povukao 11. februara 2011. godine poslije 18-dnevnog ustanka.

Rođen je 1928. godine u guvernatu Munofija na delti rijeke Nil, a bio je direktor vazduhoplovne akademije od 1966. do 1969 godine.

Izolacija Egipta

Tadašnji predsjednik Egipta Anwar Sadat postavio je Mubaraka za komandanta vazduhoplovstva 1972. godine, a tri godine kasnije imenovao ga je za potpredsjednika.

Kada je Mubarak došao na vlast, Egipat je bio izoliran od strane država, od kojih su mnoge prekinule diplomatske veze nakon što je Sadat potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979.

On je zatim ostvario saradnju sa iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom.

U ratu između Iraka i Irana, Egipat je stao na stranu Iraka, a do okončanja ovog rata 1988. Egipat je uspješno izašao iz izolacije.

Mubarak je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu drugog juna 2012. godine, jer nije zaustavio ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011. godine protiv njega.

Izvor: Al Jazeera