Mubarakov šef policije oslobođen optužbi

Adlyju je ranije poništena petogodišnja kazna za korupciju (Getty Images)

Egipatski sud je oslobodio optužbi za korupciju Habiba al-Adlyja, visokog zvaničnika vlade bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, što je najnoviji slučaj da se krivnje oslobodi istaknuta ličnost iz ere svrgnutog čelnika zemlje.

Al-Adly, bivši ministar unutrašnjih poslova zadužen za upravljanje egipatskim policijskim snagama, oslobođen je optužbi da je nezakonito stekao 23 miliona dolara, a očekuje se da će uskoro biti pušten iz zatvora, saopćio je njegov advokat, a prenose državni mediji.

Prošle godine, Adly, Mubarak i šest drugih osoba oslobođeni su optužbi za povezanost sa ubistvima tokom protesta 2011, koji su doveli do rušenja vlade.

Ranije poništena kazna

Prošlog mjeseca je Apelacioni sud poništio suspendiranu petogodišnju kaznu izrečenu Adlyju i bivšem premijeru Ahmedu Nazifu zbog optužbi za korupciju.

I dok sudovi postepeno oslobađaju zvaničnike iz Mubarakove ere, oni istovremeno izriču dugotrajne kazne liberalnim i islamskim aktivistima u slučajevima koji se kreću od protesta do činova nasilja.

Prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija je 2013. svrgnuo tadašnji čelnik vojske Abdel-Fattah al-Sisi, koji je poslije postao predsjednik.

Izvor: Agencije