Muftija Numan: Dolazim čim zamrznem status u Australiji

Numan je postavljen na mjesto Muhameda Jusufspahića (Anadolija)

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan u izjavi za B92 najavio je da će doći u Srbiju i preuzeti dužnost čim u Australiji zamrzne svoj status na univerzitetu i završi privatne obaveze.

Kazao je kako je živio sa pripadnicima raznih vjera i u Indiji preuzeo islam.

„Živio sam sa pripadnicima raznih vera, bio sam učenik kod budističkog kaluđera i njegov baštovan. On se brinuo o meni, hranio me“, kaže Numan za B92.

Dodaje da poslije toga otišao u Veliku džamiju Adžmira u Rodestanu u Indiji, gdje je grob čovjeka koji je donio islam u Indiju.

“Tamo sam postao musliman. Posle svih tih proučavanja sam primetio da u islamu ima nešto univerzalno”, kaže Numan.

Numan, rođen kao Ivan Trifunović, završio je Petu beogradsku gimnaziju, sestrić je preminule glumice Ružice Sokić, a prešao je u islam sa 19 godina u Indiji.

Numan je profesor na univerzitetu u Melbourneu.

Smjene u Islamskoj zajednici Srbije

Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije prije dva dana je razriješio je reisu-l-ulemu Adema Zilkića i njegovog zamjenika muftiju Muhameda Jusufspahića, te raspustio Rijaset te vjerske zajednice u tehničkom mandatu.

Tom prilikom imenovan je privremeni organ – povjerenstvo koje će do sprovođenja izbornog procesa za izbor reisu-l-uleme i njegovog zamjenika voditi poslove iz djelokruga rada najvišeg organa Islamske zajednice.

Za predsjedavajućeg tog povjerenstva izabran je muftija sandžački Hasib Suljović, dok je umjesto Muhameda Jusufspahića na poziciju muftije srbijanskog i predsjednika Mešihata izabran dr. Abdulah Numan.

Izvor: Agencije