Muftija Velike džamije u Parizu: Ovako više ne može

Francusko vijeće muslimana je ustalo protiv 'djela kukavičkog i barbarskog terorizma' (EPA)

Muftija i rektor Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur izjavio je u srijedu, dan nakon ubistva policajca i njegove supruge, kako žali što napadači mogu cirkulirati “slobodno u Francuskoj”, ocijenivši kako “ovako dalje ne može”, prenose agencije.

“Ovaj kriminalac [Larossi Abballa, 25], koji je priznao svoja gnusna djela u ime ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], počinio ih je u ime smrtonosne i barbarske ideologije, koja predstavlja prijetnju za osnove naše nacije”, piše u saopćenju rektora Velike džamije, institucije koja već 80 godina predstavlja simbol prisustva islama u Francuskoj.

“Ovakva vrsta osoba cirkulira slobodno u Francuskoj. Ovako dalje ne može”, naglasio je počasni predsjednik Francuskog vijeća muslimana, instance koja predstavlja islam u Francuskoj.

Pariški muftija je pozvao na “nacionalnu mobilizaciju i građane da se suoče s ovom opasnom eskalacijom, koja opasno riskira stvaranje gangrene u budućnosti našeg zajedničkog življenja”.

Osude ubistava

Najveće organizacije i muslimanske federacije su osudile ubistvo 42-godišnjeg Jeana-Baptiste Salvainga, zamjenika komandanta policije u Mureauxu Yvelinesu, i njegove supruge, 36-godišnje Jessice Schneider, upravnog agenta komande susjednog Mantes-la-Jolie.

Francusko vijeće muslimana je ustalo protiv “djela kukavičkog i barbarskog terorizma”, dok Unija džamija Francuske spominje kod francuskih muslimana “potpuno nerazumijevanje i rušilački osjećaj uništavajuće nemoći naspram napada počinjenih uime svoje vjere” usred mjeseca ramazana.

Unija islamskih organizacija u Francuskoj izrazila je “šok” i “užas” zbog posljednjih dešavanja, naveo je AFP.

Izvor: Agencije